Svijet     | 05.04.2019. 14:24 |

Konferencija EANA-e u Berlinu okupila vodeće novinske agencije

FENA Saopćenje

BERLIN, 5. aprila (FENA) - Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) održala je redovnu godišnju konferenciju u sjedištu njemačke novinske agencije (DPA) u Berlinu.

Konferencija je u četvrtak okupila direktore i predstavnike vodećih novinskih agencija, članica Alijanse, uključujući novinske agencije Turske, Njemačke, Albanije, Hrvatske, Azerbejdžana i BiH, koju je predstavljao direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović.

Glavna tema ovogodišnje konferencije je bila "Novinske agencije u borbi protiv dezinformacija". Tokom panela unutar konferencije učesnici su održali diskusije vezane za dezinformacije, njihov utjecaj te direktive o zaštiti autorskih prava.

Tokom diskusije o prilikama i izazovima direktive naglašeno je da se implementacija razlikuje u pojedinim zemljama ali da  treba vršiti pritisak i nastaviti razgovarati o ovoj temi s predstavnicima vlasti.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum razmjene saradnje i informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija. 

Federalna novinska agencija FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana