Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 16:07 |

U Sarajevu svečano otvorena manifestacija 'Dani vakufa u BiH' (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Manifestacija Dani vakufa u BiH 2019. svečano je otvorena danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a cilj je promocija vakufa, ali i podsjećanje na velike vakife u BiH, zahvaljujući kojima su nastali bh. gradovi i njihova urbanizacija.

Program 9. manifestacije se realizira, osim u Sarajevu, i u Kiseljaku, Zavidovićima, Zenici, Goraždu i Janji. Direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zajimović najavio je svečano otvorenje vakufskih objekata, postavljanje kamena-temeljca za nove projekte ekonomskog karaktera, kao i promociju dvije knjige, naučni skup u Zenici o socijalnom aspektu vakufa, te okrugli stol u Travniku o historijatu i perspektivi vakufa.

- Vakifi su uvijek bili u službi običnog čovjeka, a naš princip koji želimo je javno privatno partnerstvo koje je poznato u Evropskoj uniji. Želimo da sa privatnim i javnim sektorom udružimo snage, u realizaciji za bh. društvo najpotrebnijih projekata - ustvrdio je.

U tom kontekstu je realizirano puno projekata, rekao je, koji su i humanitarnog karaktera, a u realizaciji im pored lokalnih zajednica i institucija države BiH, pomažu i prijatelji iz svijeta.

Ove godine partner manifestacije je Država Kuvajt, koja je realizirala nekoliko stotina projekata putem Islamske zajednice u BiH, a vrijednost projekata je više od 100 miliona KM.

Na otvorenju je prikazan i kratki dokumentarni film o saradnji institucija IZ u BiH sa Državom Kuvajt, a otvorena je i izložba o sagrađenim i renoviranim objektima.

U tom smislu je generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta Muhamed Abdullah El-Dželahime podsjetio da Kuvajt nastoji ojačati državu BiH, a samim tim i Islamsku zajednicu u BiH kroz humanitarne i razvojne projekte u oblasti zdravstva, ekonomije, socijalne politike, obrazovanja.

Također je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović potvrdio veliki doprinos Kuvajta čije institucije svoje obilno znanje ali i direktnu pomoć godinama pružaju kako bi IZ u BiH vratila oduzete vakufe, obnovila one devastirane, osnovala nove i stavila ih u službu općeg napretka ne samo Islamske zajednice i muslimana, nego čitavog društva.

Kazao je da je Kuvajt u muslimanskom svijetu predvodnik u afirmaciji vakufa.

Reis Kavazović je ukazao i na važnost vakufa, te podsjetio da su brojni bosanski gradovi utemeljeni na vakufima, da su kroz historiju kao i danas vakufi igrali bitnu obrazovnu i društveno korisnu ulogu u našem društvu, naročito kroz pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva.

Od prvih stoljeća islama, kazao je, vakufi su bili ne samo još jedan način na koji su muslimani iskazivali svoju odanost Jednom Bogu nego, već i način na koji su svjedočili svoju predanost idejama zajedničkog dobra i društvene odgovornosti. Vakufi su više nego i jedna druga islamska institucija u muslimanskoj civilizaciji doprinijeli afirmaciji ideala slobode među pojedincima, ali i u muslimanskom kolektivitetu.

- Ovakvo poimanje vakufa kao mehanizma individualnog oslobođenja vjerovatno je utemeljeno u nekim od muslimanskih tradicionalnih tumačenja slobode koja svoju istinsku afirmaciju doseže samo u predanosti Jednom Bogu, Apsolutnoj Istini i Dobru – naglasio je pored ostalog reis Kavazović.  

Na svečanosti su danas uglednim vakifima dodijeljena priznanja, a Plaketu najistaknutiji vakuf u BiH za 2018. godinu dobio je Meho Tepić iz Srebrenice, koji trenutno živi i radi u Americi.

"Dani vakufa" traju do 13. aprila otvorenjem Šarene džamije u Travniku, a bit će otvorene i džamije u Goraždu i Zavidovićima, što je uvod u svečano otvorenje Aladža džamije u Foči koje je planirano za 4. maj ove godine u povodu Dana džamija.

Preuzmite http://fena.ba/video/2809/

Pogledajte https://drive.google.com/drive/folders/1x2QJXTtpEgEhPZOWRP5XavmF1U_H8EXS?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo