Bosna i Hercegovina     | 06.04.2019. 12:46 |

Preventiva najvažnije oružje u borbi protiv zlouporabe droga

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - Opasnost od zlouporabe droga među mladima u Bosni i Hercegovini veća je nego ikada prije i nužan je angažman cjelokupne javnosti kako bi se taj problem stavio pod kontrolu.

To je rečeno na početku VIII. akademije o liječenju ovisnosti na kojoj su se u subotu u Mostaru okupili domaći stručnjaci, doktori i drugi profesionalci iz oblasti tretmana bolesti ovisnosti.

Direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo prim. spec. neuropsihijatar Nermana Mehić-Basara u izjavi za novinare kazala je kako se ovisnost vrlo brzo razvija, a liječenje je dugotrajno i mukotrpno.

- Stoga poenta mora biti na prevenciji koja sprječava sve konsekvence koje nastaju nakon upotrebe određene supstance. BiH, na žalost, još nema razvijene preventivne mehanizme, nemamo sistem upozoravanja na nova droge, ali već dugo imamo službe za tretman koje mogu pomoći ljudima - kazala je Mehić-Basara.

Po njezinim riječima, treba se ozbiljno poraditi i na senzibiliziranju javnost s obzirom da je stigmatizacija ljudi koji se liječe od ovisnosti široko rasprostranjena u BiH.

Ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar mr. sci. dr. med. Siniša Skočibušić kazao je kako je dobna granica konzumenata opijata sve niža te kako na ilegalnom tržištu raste broj novih droga.

- Maloljetnici sve češće dolaze u doticaj s drogama, iz početka su u pitanju, pod navodnicima, lakše droge, a kasnije oni dolaze u doticaj s drogama koje imaju opasne reperkusije. Policijska statistika nam kaže da ima veći broj maloljetnika koji dilaju i konzumiraju - kazao je Skočibušić.

Po njegovim riječima, broj ovisnika o heroinu je već godinama konstantan, a Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar ima oko 140 pacijenata dnevno na terapiji.

Na skupu u Mostaru upozoreno je i na druge vrste ovisnosti nevezane za narkotike i opijate, poput ovisnosti o mobitelima, društvenim mrežama, kompjuterskim igrama, klađenju.

Na problem nargile ukazala je Nermana Mehić-Basara, istaknuvši da uporaba nargile još nije stavljena u zakonske okvire.

- Sastojak nargile je tamni duhan koji je 20 puta jači od običnog duhana i ostavlja vrlo snažne posljedice na zdravlje mladih ljudi. Ta bi se oblast svakako trebala urediti zakonom. Ako se radi o legalnoj supstanci uporaba nargile treba se regulirati kao što je to uređeno po pitanju alkohola ili duhanskih proizvoda, a ne da se nudi maloljetnicima na svakom koraku - poručila je Direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U doba društvenih medija nemamo dovoljno informacija za mlade o posljedicama droga (VIDEO)

Petković: U Hrvatskoj enormni rast prevalencija droga

U Vijetnamu uhapšeno 65 osoba zbog krijumčarenja droga

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu