Bosna i Hercegovina     | 06.04.2019. 13:23 |

Za Dan Sarajeva dodijeljena priznanja i zahvalnice istaknutim antifašistima

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) -  Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantona Sarajevo danas je u Historijskom muzeju dodijelilo priznanja i zahvalnice istaknutim antifašistima u povodu obilježavanja Dana oslobođenja Sarajeva.

Ferid Buturović, Fra Mile Babić, Albin Pibernik i Adil Kulenović su dobitnici priznanja, a zahvalnice  su dodijeljene Emiru Hasanspahiću, Lenjinu Puhariću, Nenadu Simiću, Akifu Fazliću i Enesu Musabašiću.

Potpredsjednik Saveza Ibrahim Durmo izrazio je zadovoljstvo što se Dan oslobođenja Sarajeva svečano obilježava, jer su mnogi shvatili važnost tog datuma.

Govoreći o fašizmu danas, Durmo je kazao da je to globalni problem, posebno u Evropi, a i u Bosni i Hercegovini. Istakao je da se kroz rad organizacija i udruženja na različite načine pokušavaju oduprijeti fašizmu koji je sve prisutniji u BiH.

-  U Sarajevu i danas imamo ulice sa imenima ljudi iz  ustaškog pokreta, a ukidamo ulice po imenima narodnih heroja. Neshvatljivo je kako brzo zaboravljamo historiju - naglasio je Durmo.

Fra Mile Babić kazao je da se danas osjeća kao pripadnik pozitivnih bh. tradicija koje su vodile prema demokratskom društvu i činjenici da su svi narodi jednaki.

- Nema demokratije bez slobode čovjeka i nadam se da će mlađi to shvatiti i provoditi -  rekao je fra Mile Babić.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u BiH

BiH na Evropskom prvenstvu u umjetničkom klizanju

Obilježavanje Dana oslobođenja Čapljine od fašizma u Drugom svjetskom ratu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta