Bosna i Hercegovina     | 06.04.2019. 16:51 |

Obilježena 25. godišnjica formiranja 7. Korpusa Armije RBiH

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 6. travnja (FENA) - Sedmi korpus Armije RBiH bio je prepoznatljiv po svojim pobjedama te je pokazao kako se voli, brani i oslobađa BiH, rečeno je danas na svečanoj akademiji u Travniku, u povodu obilježavanja 25. godišnjice formiranja 7. korpusa Armije RBiH.

Obraćajući se sudionicima svečane akademije, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da je 7. korpus dao nemjerljiv doprinos obrani i oslobađanju BiH.

- Sedmi korpus bio je najmlađi u Armiji RBiH. Međutim, pobjede koje je ostvario svrstavaju ga u jedan od najboljih korpusa - naglasio je Džaferović, podsjetivši na bitke, poput onih za Vlašić, Kupres i Bosansku krajinu.

Osvrćući se na aktualnu situaciju u BiH, Džaferović je ocijenio kako je unatoč zaprekama i opstrukcijama proteklih godina urađeno mnogo toga, naglasivši kako su poboljšani ekonomski parametri, dok je došlo i do napretka na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

- Međutim, retrogradne snage koje ne žele dobro BiH ponovo prijete secesijama i dodatnim etničkim podjelama te od BiH žele napraviti nemoguću zemlju. Tim izazovima smo se uspješno odupirali te ćemo nastaviti braniti suverenitet i teritorijalni integritet BiH i nikada nećemo dopustiti daljnje podjele - naglasio je Džaferović.

Nedopustivima je ocijenio i, kako je kazao, aktualne pokušaje revizije ratne povijesti i izjednačavanja krivice.

- Nemamo ništa protiv da svaki pojedinac odgovara za zločin, pa bio on i iz Armije RBiH, ali pokušaji revizije historije i izjednačavanja strana neće proći. Nemamo se čega stidjeti i plašiti jer je naša borba bila časna - naglasio je.

Upozorivši na brojne neprocesuirane ratne zločine, Džaferović je podsjetio da je inicirao osnivanje centra za istinu i pravdu.

- Garantiram da se nećemo smiriti sve dok i posljednji zločinac ne bude izveden pred lice pravde - naglasio je, te je, među budućim prioritetima, istaknuo poboljšanu skrb za razvojačene branitelje i druge braniteljske kategorije.

Na akademiji posvećenoj Sedmom korpusu Armije RBiH obratili su se i nekadašnji zamjenik komandanta tog korpusa Fikret Ćuskić, premijer SBŽ-a Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Akademiji je prethodilo odavanje počasti poginulim pripadnicima Armije RBiH i polaganje cvijeća i vijenaca na šehidskom mezarju u Travniku te dodjela nagrada učenicima za literarne i likovne radove na temu 7. korpusa Armije RBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo