Svijet     | 08.04.2019. 20:36 |

Turska i Rusija odlučne da eliminišu terorističku prijetnju kod turske granice

FENA Internet

MOSKVA, 8. aprila (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su Turska i Rusija odlučne da eliminišu teroriste iz Idliba, regiona na sjeverozapadu Sirije, a nedaleko od turske granice.

- Istakli smo kako nećemo ignorisati strukture koje na sjeveru zemlje prijete sigurnosti naše zemlje i teritorijalnom integritetu Sirije - rekao je predsjednik Turske Erdogan na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, javlja agencija Anadolija.

Erdogan je dodao kako Ankara nastavlja poduzimati mjere kada je riječ o Idlibu, s obzirom da je to pitanje osjetljivo za Tursku. 

Poručio je kako Idlib u potpunosti mora biti oslobođen od terorista, kako bi se ljudi sigurno mogli vratiti kućama. 

Erdogan je ponovio odlučnost dviju zemalja da eliminišu terorističke prijetnje blizu turskih granica, ističući kako terorističke grupe PKK i njen sirijski ogranak YPG predstavljaju prijetnju kao i ISIS. 

Putin smatra kako će napori Turske i Rusije u Idlibu dovesti do eliminisanja terorističke prijetnje te je najavio uspostavljanje zajedničkog rusko-turskog centra za monitoring.

Susrete u Moskvi Putin je okarakterisao kao veoma uspješne te dodao kako pomažu u razvijanju tursko-ruskih odnosa.

Ruski predsjednik je kazao kako njegova zemlja radi sve što može da osigura ekonomsku neovisnost dviju zemalja uključujući trgovinu s Turskom u nacionalnim valutama. 

Rusko-tursku saradnju na polju energetike nazvao je strateškom i obećao završetak izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu do 2023. 

Rekao je i kako će plinovod Turski tok koji je u izgradnji, omogućiti Turskoj da postane tranzitna zemlja u dostavljanju ruskog prirodnog gasa Evropi. 

Putin je s Erdoganom razgovarao i o isporuci sistema S-400 dodajući kako će dvije zemlje unaprijediti saradnju na vojno-tehničkom polju. 

Kao dodatnu olakšicu u polju trgovine, Putin je kazao kako će u skorijoj budućnosti biti ukinute vize za turske vozače kamiona. 

Dva lidera prethodno su prisustvovala osmom sastanku Vijeća za visoku saradnju.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom