Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 11:23 |

Neđo Đukanović kriv za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje u predmetu Neđo Đukanović jučer donio presudu kojom je optuženi Đukanović oglašen krivim da je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženom izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci. Istovremeno je određeno da se izrečena kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Od optuženog Neđe Đukanovića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, odnosno novčani iznos od 57.777,47 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

Đukanović je kriv što je kao odgovorna osoba - vlasnik samostalne trgovinske radnje „Market Bingo“ - uime pravne osobe, u periodu od 2012. do 2015. godine, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreznih obaveza propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, nepružanjem zahtijevanih podataka, kao i pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima i činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, ostvario oporezivi promet u ukupnom iznosu od 397.645,30 KM.

Navedeni iznos optuženi nije evidentirao kroz svoje poslovne knjige niti je obračunao i prijavio porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 57.777,47 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo