Ekonomija     | 09.04.2019. 13:23 |

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru (duža)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. travnja (FENA) - Svečano je otvoren dvadeset drugi Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2019. koji će u pet dana trajanja okupiti izlagače iz tridesetak zemalja svijeta iz svih oblasti gospodarstva.

Sajam je otvorenim proglasio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istaknuo značaj manifestacije, kazavši kako je to mjesto gdje se susreću gospodarstvenici kako bi napravili dobre poslovne aranžmane.

- Sajam u Mostaru tradicionalna je i najveća gospodarska manifestacija u Bosni i Hercegovini. Mjesto je to gdje se okupljaju gospodarstvenici kako bi promovirali svoje poslove, napravili dobre poslovne aranžmane i ponovno s nadom čekali iduću godinu da se nađu i vide što su sve od toga uspjeli - kazao je Dodik, dodavši da kinesko partnerstvo govori o snazi mostarskog sajma ne samo u regiji nego i na globalnoj razini.

Podsjetivši na kinesku inicijativu 16+1, Dodik je ocijenio kako je kinesko partnerstvo velika prilika jer je kineska ekonomija jedna od najvažnijih za očuvanje globalnog ekonomskog rasta i poručio kako BiH od Kine može dosta toga naučiti.

Dodao je kako i Srbija, prošlogodišnja zemlja partner sajma u Mostaru, može također biti primjer jer ima najbrže rastuću ekonomiju u regiji te je zahvalio srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću što je prepoznao potencijale mostarske manifestacije te i ove godine došao u Mostar.

- Želim uspjeh svim izlagačima i dobre poslovne aranžmane - poručio je Dodik koji je čestitao organizatorima i naglasio da je Predsjedništvo BiH pokrovitelj Međunarodnog sajma gospodarstva.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako su počašćeni jer je Narodna Republika Kina, svjetska gospodarska sila, zemlja partner ovogodišnjeg izdanja sajma, što je, kako je kazala, najkonkretnija i najdjelotvornija potvrda da se suradnja dviju zemlju razvija iz godine u godinu.

- Ovo partnerstvo je značajan prinos ovom sajmu i cjelokupnom povezivanju ne samo naših dviju zemalja nego i zemalja regije i širih prostora - kazala je Bošnjak.

Zadovoljstvo partnerstvom na ovogodišnjoj gospodarskoj izložbi u Mostaru izrazio je u svom obraćanju dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng.

- Ove godine izložbeni prostor Kine prostire se na 2000 metara četvornih koji obuhvaća ne samo industrijske nego i znanstvene i tehnološke kompanije, a pored njih tu su i mala i srednja poduzeća - kazao je Shenfeng i izrazio uvjerenje da će kineski izlagači otvoriti novu perspektivu ekonomsko-trgovinskoj suradnji između Kine i BiH.

On je napomenuo kako ekonomije Kine i BiH imaju veliki prostor i potencijal za suradnju u različitim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, energetika, promet te je kazao kako će poticati kineska poduzeća da dođu u BiH, upoznaju se s poslovnim politikama, investicijskim ambijentom i tržišnim potrebama.

Svečanost otvaranja okupila je brojna domaća i inozemna izaslanstva političkog, gospodarskog, društvenog, kulturnog i vjerskog života, među kojima su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čoviće, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara itd.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije Narodna Republika Kina, kojoj je ovo drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj izložbi, predstavit će svoje gospodarstvo, ali i bogatu kulturu.

Mostarski sajam, jedna od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji, održava se na 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora u Slobodnoj zoni Hercegovine

Izložba je to općeg tipa na kojoj se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz skoro svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije. Tradicionalno, u sklopu Mostarskog sajma bit će nagrađeni i najuspješniji vinari.

Sajam je također mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, gospodarskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja. Pored poslovnog dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo