Ekonomija     | 09.04.2019. 13:01 |

Isović: Reorganizacija Porezne uprave poboljšala bi naplatu javnih prihoda

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Vršilac dužnosti direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio je danas u Sarajevu da je MMF 2016. dao preporuke za reorganizaciju Porezne uprave FBiH po kojim bi ona postala samostalna institucija, drugostepeni postupak bi provodila Uprava, imala bi kombinovani sistem finansiranja i internu kontrolu, a i porezni propisi nebi bili donošeni bez učešća Uprave. 

Na okruglom stolu o temi: "Reorganizacija poreznih uprava kroz utjecajno rukovođenje", Isović je naveo da te preporuke nisu realizovane kroz zakonska rješenja, a da jesu vjerovatno bi stanje s naplatom javnih prihoda bilo bolje. 

- U Agendi za 2019. koju je Vlada FBiH usvojila jedna od tačaka je i donošenje novog zakona o poreznoj upravi o čijem sadržaju još ništa ne znamo. Uprava je još 2015. sačinila pirijedlog tog zakona koji bi najviše odgovarao opštem društvenom interesu - rekao je Isović. 

Dodao je da je Federacija BiH uvela jedan od najlošijih modela fiskalizacije koji na određeni način potiče sve one koji imaju namjeru da prikrivaju prihode i ako bi taj model izmjenili onda bi efekti takve promjene bili osjetni.

Bivši savjetnik MMF-a za uprave prihoda jugoistočne Evrope Steffen Normann Hensen istakao je da porezne uprave moraju stvoriti povjerenje među poreznim obveznicima, kako bi odluke poreznih uprava bile u korist obveznika i bez utjecaja politike. 

Pojasnio je da u mnogim zemljama postoji nepovjerenje poreznih obveznika prema poreznim upravama jer smartaju da nemaju svi obveznici isti tretman, što ne mora biti istina, ali dok postoji takav stav važno je da porezne uprave pokažu da sve poreske obveznike tretiraju jednako.

Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša kazao je da je godinama kroz slične događaje imao priliku da uspostavi kontakte s poreznim upravama u regionu i uvjeri se da imaju  iste određene probleme, kao i poreskim obveznicima koji imaju istu svijest i želju za izbjegavanjem obaveza. 

Naglasio je kako smatra da se svi u regionu suočavaju s istim izazovima i da će ovi ekonomsko-politički i socijalni uslovi i dalje biti dosta složeni, ali raduje ga što vlade sve više prepoznaju značaj poreskih uprava.  

Okrugli sto je organizovan u okviru Programa obuke u oblasti porezne politike i administracije koji provodi Centar za razvoj finansija iz Ljubljane.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Isović: U prošloj godini uplaćeno više od 7,345 milijardi KM javnih prihoda u FBiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije