Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 14:11 |

Dodik: SDA onemogućava implementaciju legitimnih izbornih rezultata

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. travnja (FENA) - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik komentirao je proces formiranja Vijeća ministara BiH, ustvrdivši kako SDA ima strategiju onemogućavanja implementacije legitimnih izbornih rezultata.

- Njima (SDA) je osnovni cilj da zadrže sebi podobne Srbe u Vijeću ministara i na drugim razinama jer sada ide proces imenovanja na razna mjesta u agencijama. Nakon pet mjeseci gotovo ništa nije urađeno. To je jedna obična laž koju dobivamo od Izetbegovića i SDA, i to ćemo im sutra reći na sastanku - izjavio je Dodik prilikom obilaska radova na obnovi saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Dodao je kako "od SDA ništa ne traži niti im SDA išta može dati".

- Republici Srpskoj i srpskom narodu u Vijeću ministara pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministarska mjesta i ništa se drugo osim toga neće dogoditi - poručio je Dodik.

Po njegovim riječima, prilikom nedavnog posjeta Bruxellesu članovi Predsjedništva BiH zatražili su savjet što treba učiniti kako bi BiH dobila status kandidata.

- Oni su nam jasno rekli da trebamo uraditi nekoliko stvari i mi smo uradili sporazum o roamingu, stvari vezano za akreditacije visokoškolskih ustanova, a treća stvar bila je formiranje vlasti. I svi smo preuzeli obvezu. Mene je danas sramota što sam sjedio s Džaferovićem i Komšićem i davao bilo kakva obećanja jer je očigledno da to ne možemo ispuniti - kazao je.

Po Dodikovim riječima, odmah nakon toga "krenule su razne kočnice".

- Danas imamo situaciju da ne radi Parlament. Parlament uopće nije konstituiran, nisu izabrane komisije. Tražite kandidatski status, a niste u stanju ispuniti rok za izbor delegacije u Vijeće Europe. I kome da objašnjavate da ste spremni kao zajednica? Naravno, ja znam da nismo spremni. BiH je ništa, BiH je propala zemlja. To je jasno svima osim ovim nekim međunarodnim igračima koji pokušavaju sačuvati svoju poziciju od prije 20 godina - oštar je bio Dodik.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Hadrović: Dodik se 'zaigrao' misleći da ga američke sankcije nikada neće sustići i staviti u kut

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'