Svijet     | 09.04.2019. 20:09 |

Reuters: Brexita neće biti u petak

FENA Internet

LONDON, 9. aprila (FENA) - Brexita neće biti u petak, javlja Reuters, koji navodi da će čelnici zemalja članica Evropske unije na novom vanrednom samitu u srijedu, uz prisustvo britanske premijerke Therese May, objaviti tu odluku.

No, navodi britanska agencija, diplomati se još ne mogu usaglasiti na koji će period i pod kojim uvjetima Brexit biti odgođen. 

May, koja još nije u mogućnosti osigurati parlamentarnu većinu koja bi podržala njen sporazum o izlasku iz Evropske unije, posjetila je Berlin i Pariz, dan uoči samita u Luxembourgu.

Dvije sedmice nakon što je na sličnom samitu donesena odluka da se Brexit pomjeri s 31. marta na 12. april kako bi May pokušala izboriti parlamentarnu podršku za svoj sporazum, ministri zemalja članica EU-a kažu da britanska premijerka nije ispunila njihove uvjete za dodatno produženje roka za izlazak iz bloka.

No, u želji da izbjegnu Brexit bez sporazuma, od kojeg niko ne bi imao koristi, tvrde da je fokus sada na prijedlogu predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska o odgodi Brexita na period do jedne godine kako bi se Velikoj Britaniji dalo više vremena da organizira izlazak iz Unije.

- Ljudi su iscrpljeni, ali šta raditi? Nećemo biti ti koji će gurnuti Veliku Britaniju s litice - rekao je jedan od njih, prenosi Reuters.

Produženje Brexita na godinu značilo bi da bi Velika Britanija učestvovala u izborima za Evropski parlament, koji počinju 2. jula.

Evropska unija također bi voljela ograničiti utjecaj Britanije na donošenje važnijih odluka, ali to će, u slučaju da se Brexit odgodi za godinu, biti teško provodivo.

Diplomati tvrde da je najvjerovatnija opcija produženje Brexita na devet mjeseci, odnosno do kraja ove godine, prenosi Al Jazeera Balkans.

- Bilo kakva odgoda služila bi svrsi. Naš je cilj uredan izlazak Velike Britanije iz Unije. No, da bismo došli do toga, Velika Britanija mora pristati na dogovor - rekao je pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, ali je i dodao da bi dodatna godina produženja procesa bila predug period.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'