Ekonomija     | 10.04.2019. 13:38 |

Poslodavci za smanjenje doprinosa, SDP za minimalnu plaću od 600 KM (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Na današnjoj tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je sazvana na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, bit će razmatrane mjere za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić rekao je da bi bilo bolje da Parlament usvoji zakon o minimalnoj plaći, nego da se oslanja na obećanja poslodavaca da će uštede od smanjenja doprinosa usmjeriti u povećanje plaća radnika.

- Stav SDP-a je da ćemo podržati smanjenje poreza i doprinosa, ali pod uslovom da istovremeno usvojimo i zakon o minimalsnoj plaći koji smo pripremili i koji ćemo dostaviti u parlamentarnu proceduru - naveo je Čengić.

Precizirao je da, ukoliko bude oporezovan topli obrok i druge naknade, povećanje minimalne plaće mora biti bar 50 posto i onda bi iznosila 600 KM za Federaciju BiH.

Predsjednica Udruženja njemačke privrede u BiH i direktorica kompanije GS Tvornica mašina Travnik Snježana Kopruner kazala je da se bh. društvo suočava s velikim problemom, odlaskom radne snage i obrazovnim sistemom koji nije prilagođen potrebama privrede, što poslodavci ne mogu riješiti sami.

- Poslodavci bi trebali povećati plaće radnicima i ostati konkurentni na tržištu, ali po ovim davanjima koja imamo danas to je prilično teško. Cilj smanjenja nameta je mogućnost da možemo radnicima povećati plaće - dodala je Kopruner.

Zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Osman Ćatić istakao je da  taj klub podržava inicijative Udruženja poslodavaca FBiH, te da ih u narednom periodu poslodavci zajedno s Vladom FBiH i predstavnicima sindikata trebaju dostaviti u parlametarnu proceduru.

Predsjednik Uprave kompanije Violeta Petar Ćorluka rekao je da su oni već povećali plaće radnicima, a da bi u slučaju rasterećenja privrede mogli povećati još više i onda bi radnici manje razmišljali o odlasku iz zemlje.

Pogledajte http://fena.ba/video/2831

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CANIaLVSPBCqPgKOCkxg3I5IN6zOr_bG?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Salkičević-Dizdarević: BiH uvozi 65 posto hrane, a milioni hektara ostaju neobrađeni (VIDEO)

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'