Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 14:50 |

Košarac: Bez provedbe izbornih rezultata, nećemo učestvovati u radu (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Iako nije prisustvovao današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne  skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je trebala biti razmatrana situacija u vezi s povećanim prilivom migranata poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac obratio se novinarima kazavši da nije bilo političkih uvjeta za održavanje sjednice.

Istaknuo je da predstavnici ove partije u državnim institucijama ne prihvataju činjenicu da još uvijek nije uspostavljena jasna pozicija i opozicija unutar Predstavničkog doma BiH, pojašnjavajući da ministri koji su sada u Vijeću ministara nisu izabrani za te funkcije.

- Dok se ne završi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH koji će biti odraz volje birača na prethodnim općim izborima niti jedan od dva doma PSBiH nemaju šta raditi. Ne odustajemo od tog stava i dok se ne implementiraju izborni rezultati nećemo učestvovati u radu - poručio je Košarac.

Na pitanje novinara da li bi bilo dobro da poslanici ne primaju platu dok ne budu otpočeli rad, Košarac je samo kratko kazao da ta ideja nije loša.

Također, ponovio je partijski stav da SNSD traži ono što im pripada prema Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu koji su jasni kada je u pitanju struktura vlasti na državnom nivou i to je da jednu trećinu u tim tijelima predstavljaju predstavnici iz RS-a, a najviše dvije trećine iz Federacije BiH.

Potvrdio je navode da je Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila na jučerašnjem sastanku formiranje još jednog ministarstva unutar Vijeća ministara BiH kao rješenje za prevazilaženje nesuglasica oko raspodjele resora, ali SNSD, najavio je, neće to prihvatiti "jer to nije u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2841

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14BhrirFxOV1Zhbtx60MmWZMXngrePifT?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo