Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 16:48 |

Izjava ambasada SAD-a,SR Njemačke, Velike Britanije i Ureda visokog predstavnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije, te Ured visokog predstavnika u BiH uputili su zajedničku izjavu o nacrtima zakona u Republici Srpskoj.

U izjavi navode da politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima.

- Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija. Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri. Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da „izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju“.

- Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru – navodi se u izjavi.

Napominje se da bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda.

- Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih. Apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN – navodi se u zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU, OHR, OSCE, UK i SAD pozivaju vlasti u BiH da spriječe kolaps javnog RTV sistema

Ambasada SAD-a u BiH pozdravila presudu Stanišiću i Simatoviću

Ambasada SAD-a oglasila se povodom godišnjice početka opsade grada Sarajeva

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana