Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 09:01 |

CIKBiH - Još nije počela procedura izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO,12. aprila (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici konstatirala da Opći izbori 2018. godine nisu završeni, konkretno nisu završeni posredni izbori i to dio koji se odnosi na izbor predsjednika i potpresjednika  Federacije BiH. Procedura izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH propisana poglavljem 9A Izbornog zakona BiH još nije počela. 

CIKBiH podsjeća da je članom 2.9 tačka 6. Izbornog zakona BiH propisano da Centralna izborna komisija BiH potvrđuje i ovjerava kandidatske liste i kandidate za sve nivoe neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH. 

Istim članom zakona je propisano da Centralna izborna komisija BiH utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa zakonom, objavljuje rezultate i izdaje uvjerenja osobama koje su dobile mandat. 

Tek nakon što Parlament Federacije BiH provede postupak propisan u poglavlju 9A Izbornog zakona BiH i nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH moći će se konstatirati da su Opći izbori 2018. godine završeni, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.                                                                                           

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Puhovski: U srijedu navečer ni približno se neće znati konačni rezultat

Hrvatska: Ponedjeljak je zadnji dan promidžbe za parlamentarne izbore

Srbija: Oporba traži istodobno održavanje beogradskih i lokalnih izbora

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!