Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 13:35 |

Članovi rukovodstva Doma naroda s predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović i Nikola Špirić razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora potvrđeno je da su odnosi između dvije zemlje na najvišem mogućem nivou. Konstatovano je da dobre političke odnose prate i dobri ekonomski odnosi, koji se ogledaju u činjenici da je Austrija, s razmjenom od milijardu eura godišnje, najznačajniji vanjskopolitički partner BiH, kao i da između dvije zemlje vlada izbalansirana vanjskotrgovinska razmjena.

Naglašeno je da postoji prostor za unapređenje saradnje u pojedinim oblastima, posebno na planu energetike, infrastrukture i obrazovanja.

Čović i Špirić posebno su se zahvalili Austriji na snažnoj podršci koju ta prijateljska zemlja pruža procesu evropskih integracija BiH. S tim u vezi, članovi rukovodstva Doma naroda PSBiH izrazili su uvjerenje da će Austrija, naročito kroz interparlamentarnu saradnju dvije zemlje, nastaviti da promoviše i podržava svaki napredak BiH na njenom evropskom putu.

Ističući opredjeljenje Austrije da nastavi da pruža punu podršku BiH i svim zemljama zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji (EU), predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Wolfgang Sobotka najavio je intenziviranje saradnje dva državna parlamenta kroz predstojeću realizaciju novog Twinning projekta u PSBiH, kao i kroz projekat stipendiranja državnih službenika u parlamentima u BiH, koji bi, kroz rad u austrijskom Parlamentu, usvajali standarde i dobre evropske prakse u institucijama EU.

Naglašavajući činjenicu da je sve što se dešava u regionu zapadnog Balkana i u političkom, i u privrednom, i u sigurnosnom pogledu od velikog interesa za Austriju i države članice EU, Sobotka je, kao prioritetne pravce djelovanja, označio potrebu da zemlje EU konkretno i u jasnim vremenskim okvirima podrže svaki napredak država zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija, potrebu da se podstakne vladavina prava i pomogne borba protiv korupcije kroz jačanje pravosudnih institucija u zemljama u procesu proširenja, kao i potrebu da se utiče na promjenu evroskeptične pozicije pojedinih država članica EU.

Gost iz Austrije ukazao je i na izazove jačanja kineskog uticaja u BiH.

Teme razgovora bile su i jačanje saradnje Austrije i BiH na pitanju borbe protiv ekstremizma i terorizma, kao i traganje za zajedničkim odgovorima i rješenjima za izazove migrantske krize – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!