Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 17:11 |

Goražde - Postavljen kamen temeljac za izgradnju Lamele H-4

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. aprila (FENA) - Premijer Bosanskopodrinjskog kantona  Goražde Emir Oković i kantonalni ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković danas su u Goraždu postavili kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog objekta Lamela H-4.

Riječ je o objektu čiji su stanovi namjenjeni za prodaju pod povoljnim uslovima, u skladu sa kriterijima javnog poziva resornog ministarstva koji je raspisan u januaru ove godine. Time su, uz Lamelu H-3 koja je već u izgradnji, po riječima premijera Okovića, realizovani ciljevi Vlade BPK u oblasti stanogradnje.

- Naš cilj je bio da probamo uraditi dva nova stambena objekta za kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima, sa prioritetnim naglaskom na mlade koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Vjerujemo da ćemo u predviđenim rokovima, najdalje za 48 mjeseci, imati  završene dvije zgrade u samom centru grada, sa svim onim standardima koje trebaju zadovoljiti savremeni principi gradnje – istakao je kantonalni premijer.

Naglasio je da će u ovim stambeno-poslovnim objektima biti izgrađen ukupno 51 stan koji će korisnici moći kupiti po povoljnim uslovima. Od toga 28 stanova je u Lameli H-3.

- U budućoj zgradi Lamela-H4 bit će izgrađene 23 stambene jedinice po cijeni od 1.048,25 KM po 1m² za krajnje kupce, a povoljnost kupovine obezbijeđena je učešćem Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, odnosno Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, u nabavci zemljišta, osiguranju potrebnih dozvola i odobrenja za gradnju, u plaćanju rente i izradi glavnog projekta – dodao je Oković.

Istakao je da Vlada, kroz subvenciju, u projektu učestvuje sa oko 850.000 KM.

- Subvencija koju kanton daje prema tim korisnicima po kvadratnom metru je negdje oko 300 KM. Na tržištu stanova savremene gradnje siguran sam da nema povoljnije cijene u ovom trenutku u BPK Goražde. Procedura izbora korisnika već je provedena, a u završnoj fazi je njeno okončanje kroz drugostepeni postupak – kazao je premijer BPK Goražde.

Za izvođača radova odabrano je preduzeće GPD „Drina“ Goražde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!