Bosna i Hercegovina     | 13.04.2019. 13:42 |

Obilježena 23. godišnjica osnivanja Stranke za BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Stranka za BiH je u svoje 23 godine svjedočila desecima propisa, zakona koje smo stvarali na jačanju institucija države BiH, pogotovo u onom postagresijskom periodu kada je svaki zakon koji je jačao institucije BiH bio zlata vrijedan – kazao je predsjednik stranke Amer Jerlagić na pres-konferenciji povodom 23. godišnjice osnivanja Stranke.

Jerlagić je ocijenio da se danas BiH nalazi na 'automatskom pilotu', „nemamo uspostavljenu vlasti na gotovo ni jednom nivou u BiH, imamo svakodnevne izjave o secesionizmu, o nekom trećem entitetu“.

- Imamo nipodaštavanje presuda Ustavnog suda, odluka i presuda Suda u Hagu, imamo veličanje ratnih zločinaca, imamo ponovno oživljavanje takozvane hrvatske republike "Herceg-Bosne" - kazao je Jerlagić, dodajući da se BiH nalazi u zaista teškoj situaciji.       

Pozvao je visokog predstavnika i OHR „da počnu raditi svoj posao za koji su izuzetno dobro plaćeni“ jer, kako je kazao, boji se da se neke stvari mogu oteti kontroli.

- Vidimo da RS uvodi i takozvani rezervni sastav policije pod kao nekom krinkom da je to borba protiv sve većeg broja migranata koji ulaze u BiH. Za takve stvari treba nam granična policija, jake institucije države BiH, a ne entitetski MUP-ovi - smatra Jerlagić.     

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji vezanoj za formiranje vlasti, kazao je da je Stranka za BiH bila dio projekta vezan za lijeve političke subjekte.

- Međutim, nakon nekoliko mjeseci tapkanja u mjestu shvatili smo da nema nekih iskoraka, da nisu u mogućnosti da naprave te većine, da se previše govorilo o kadroviranju, a malo o državi BiH. Odlučili smo da još jedanput napravimo iskorak, da pokažemo koliko nam je stalo do države BiH, napravili smo sporazum sa SDA i otkočili proces formiranja vlasti u kantonima, odnosno Federaciji BiH – naveo je Jerlagić.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke za BiH Muhidin Alić je kazao da, ako bi analizirali ove 23 godine djelovanja, to bi mogli podijeliti u dva ciklusa - do 2010. godine, kada je Stranka za BiH aktivno kreirala bh. političku scenu i nakon toga.

Ocijenio ja da su do 2010. godine, dok je Stranka za BiH kreirala političku scenu, provedene najveće reforme u BiH.

Po njegovim riječima, od 2010. godine, kada Stranka za BiH nije sudionik kreiranja političkih dešavanja u BiH, „vidimo da su ataci na BiH i na njenu državnost prešli onu crvenu liniju ispod koje jedno društvo i država ne može da toleriše“.

- Na žalost, trenutno nemamo adekvatnu politiku u BiH koja bi se od ovih politika koje idu na disoluciju BiH oduprijela – smatra Alić.

Kazao je da je više nego ikada potrebno da u ovoj državi postoji stranka kao što je Stranka za BiH, koja se istinski zalaže za državu BiH, demokratsku, decentraliziranu, ravnopravnih naroda i građana.

Istaknuo je da nikada neće odustati od te ideje, te da su uvijek spremni žrtvovati interese stranke za interese države.       

Nakon pres-konferencije održana je i svečana sjednica Glavnog odbora Stranke za BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta