Bosna i Hercegovina     | 13.04.2019. 14:49 |

Jerlagić: Stranka za BiH podržava donošenje zakona o zabrani negiranja genocida

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je ta stranka uvijek podržavala donošenje zakona o zabrani negiranja genocida, dodajući da je genocid potvrđen na najvišim svjetskim instancama.

- Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću je još jedanput potvrdila nivo  stradanja i ratnih zločina. Drago nam je da je to presuda doživotnog zatvora, a s druge strane žao nam je što u drugostepenoj presudi nisu i ostali gradovi koji su bili navedeni da je u njima počinjen genocid prihvaćeni kao takvi - naveo je Jerlagić.

Po njegovim riječima, to je jedina manjkavost te presude.

- Presude se ne trebaju tumačiti, treba ih prihvatati. Mi prihvatamo takvu presudu i najbitnije je da je potvrđen genocid u BiH - smatra Jerlagić.

Kaže da je civilizacijska norma svuda u svijetu prihvatanje odluka najviše sudske instance, te da se nada da će svijest građana BiH, pogotovo iz entiteta Republika Srpska, nekad biti na tom nivu da će shvatiti da nam takav zakon treba, da je to zakon koji stvara pomirenje među građanima BiH i stvara bolju budućnost za sve nas.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke za BiH Muhidin Alić je kazao da se borba za istinu i za ovaj zakon ne mora samo odvijati unutar BiH.

- To se može odvijati i u Vijeću Evrope, i u Evropskoj uniji i diplomatskim lobiranjem u drugim zemljama. Isto kao što je holokaust planetarno prihvaćen, na taj način bi se i mi trebali boriti za istinu i za poštivanje tih međunarodnih presuda koje obavezuju da se to ne negira – smatra Alić.

To je, kaže on, aktivnost „koju moramo svi raditi, ali zavisi od naših institucija koje, nažalost, ne rade svoj posao“.

Generalni sekretar Stranke za BiH Salem Halilović je kazao da je, imajući u vidu odnos političkih snaga u državnom parlamentu koji donosi zakone, skeptik da će državni parlament donijeti ikakav zakon, bar u ovom mandatu, u smislu da se oda počast i da se, na neki način, te žrtve koje su pretrpjele agresiju osjećaju bolje.

- Gura se 'prst u oči' i evropskoj i svjetskoj demokratskoj javnosti i civilizacijskim normama, što je vrlo zabrinjavajuće - kazao je Halilović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta