Bosna i Hercegovina     | 13.04.2019. 15:02 |

Festival - Njegovati suradnju BiH i Japana 'kao što se njeguje cvijet trešnje'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Festival „Sakura Matsuri“, posvećen japanskoj trešnji, nacionalnom simbolu Japana, obilježen je u Sarajevu, gradu kojem ta zemlja donira sadnice ovog drveća godinama, u znak mira i prijateljstva.

Time se ovog aprila, u obilježavanju jedinstvenog događaja iz hiljadugodišnje japanske tradicije - promatranju trešnjinog cvata (hanami), gradovima Evrope i svijeta  pridružila i prijestonica Bosne i Hercegovine, s ciljem razmjene bosanskohercegovačke i japanske kulture i tradicije. 

'Hanami' doslovno znači 'gledati cvijeće' i u Japanu se tradicionalno obilježava izletom ispod trešnjinih stabala u gradskim parkovima, u društvu članova porodice, prijatelja, kolega s posla i drugih bliskih ljudi. 

Ova tradicija, u kalendarskom trenu kad cvjeta trešnja, proslavlja dolazak proljeća, nove početke, ljepotu života. U Japanu, to je vrijeme da čovjek uspori tempo, obnovi kontakt sa sobom i drugima i razmisli o životu, kao i o smrti, na primjeru trešnjinog behara čiji je životni ciklus kratak, ali prepun ljepote i gracioznosti. Hanami se praktikuje od vremena prije samuraja i proniče u suštinu filozofije iza životnog ciklusa trešnjinog cvata. Prilika je za osvrt na dotadašnji život pojedinca i smrti bliskih ljudi, za razmišljanje o sposobnosti preporoda duše kroz oprost i refleksiju kao prvi korak ka novom načinu života u miru.   

Obilježavanje današnjeg festivala u Sarajevu organizirali su Gradska uprava, nevladina organizacija Ipil-Ipil no Kai iz Japana i ambasada te zemlje u Bosni i Hercegovini.

Učenicima osnovnih škola iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke podijeljene su nagrade za najbolje likovne radove o miru, koji će biti izloženi u Japanu. O nagradama su odlučili: japanska ambasada, gradonačelnici navedenih gradova, predstavnici humanitarnih i drugih japanskih asocijacija, dnevnih novina i organizacije Ipil-Ipil no Kai.

U parku Hastahana je izveden muzički program učesnika iz Japana i BiH u nacionalnim nošnjama, građani su počašćeni japanskim čajem spravljenim na licu mjesta u egzotičnoj posudi, bosanskom kafom i slasticama.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i Toshiko Ito, predsjednica asocijacije Ipil-Ipil no Kai, uputili su poruke mira, naglasivši da bosanskohercegovačko-japansku suradnju treba i dalje jačati, "njegovati kao što se njeguje cvijet trešnje“, kako je naveo ambasador.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pijanist Peđa Mužijević otvara 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti