Bosna i Hercegovina     | 13.04.2019. 20:58 |

DF- Veličanja genocida od vlasti RS-a dokaz da se siledžijstvu mora suprostaviti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Demokratska fronta osuđuje sramnu, u cilju velìčanja genocida, aktivnost vlasti RS-a koja se provodi kroz oblik takozvane Međunarodne naučne konferencije.

Vlasti Republike Srpske, kako se navodi u saopćenju DF-a, ignorišući činjenice utvrđene na bazi presuda suda Ujedinjenih nacija te služeći se teorijama zavjera koje graniče sa zdravim razumom, institucionano pokušavaju da politiku činjenja zločina genocida utvrde kao javno, odnosno društveno dobro tog entiteta.

- Politika vlasti RS-a u potpunosti je na tragu politike za genocid presuđenog Radovana Karadžića. Ona u potpunosti zanemaruje sve međunarodne, demokratske i civilizacijske standarde, dok paralelno s tim promovira svoje standarde koje bi po njihovom mišljenju svijet trebao prihvatiti. Zločini koje su počinile paradržavne institucije RS-a za njih su bili prevencija i nešto što je bilo nužno u genocidnom procesu stvaranja RS-a. Tako i danas vlasti RS-a djeluju preventivno. Umjesto da smognu snage da nakon pravomoćne presude Karadžiću ukažu građanima tog entiteta na sramni karakter Karadžićeve politike, vlasti RS presude suda UN-a nastoje izvrgnuti ruglu, vodeći se logikom da se cijeli svijet urotio protiv Srba. Građanima tog entiteta bi morali objasniti da je samo u okolnostima u kojima je Karadžić srpski heroj zaista moguće da cijeli svijet bude protiv Srba - navode iz DF-a.

Dok vlasti RS-a mimo svih Dejtonom utvrđenih pravila naoružavaju policiju koja je osuđena za genocid, dok formiraju rezervne sastave tih policija, i dok se paralelno s tim procesima uznemiruje, i to nacističkim metodama, nesrpsko stanovništvo, međunarodna zajednica i njeni predstavnici u BiH ili izražavaju nesadržajnu zabrinutost ili naprosto šute, dodaju iz DF-a. 

- Mi u DF-u zbog svega toga smatramo da je postalo nesuvislo se pozivati na međunarodnu zajednicu, jer politika koja u BiH njeguje tekovine genocida nimalo ne mari za stav iste međunarodne zajednice u BiH, čije je postojanje krajnje upitno. Prijetnje i veličanje genocida se niti smiju niti mogu ignorisati. Stoga pozivamo sve probosanske snage na okupljanje u cilju iznalaženja institucionalnog odgovora na politiku siledžijstva i priprema za nova nasilja, kako bi se ona spriječila, jer historija nas uči da nas svijet neće odbraniti od onih koji protivno civilizaciji poznaju samo zakon sile - kaže se u saopćenju DF-a. 

 

(FENA) D. V.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo