Regija     | 15.04.2019. 12:51 |

Slovenski mediji: 'Špijunska afera' u službi Šarecove kampanje za euroizbore?

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. travnja (FENA) - Izjave slovenskog premijera Marjana Šareca u vezi s tzv. špijunskom aferom, tvrdnjama da je Hrvatska svojim  tajnim službama sabotirala proces arbitraže o granici, te da je preko svojih lobista djelovala na slovenske medije možda odražavaju njegovu nesigurnost pred izbore za Europski parlament na kojima za svoju stranku želi osvojiti poneko mjesto u toj europskoj instituciji, ocjena je dijela slovenskih medija.

 Kako u ponedjeljak  u komentaru navodi ljubljansko "Delo",  sve ankete javnog mnijenja iz posljednja dva mjeseca pokazuju stagnaciju ili mali pad popularnosti Liste Marjana Šareca (LMŠ) koja je za Europski parlament unatoč drukčijim savjetima kandidirala samostalnu listu za europarlamentarne izbore, ne uspjevši se dogovoriti sa strankama Mire Cerara i Alenke Bratušek da ponude zajedničku koalicijsku listu kandidata, čime bi se ojačao liberalni blok.

Iako kampanja pred europske izbore u Sloveniji počinje tek kroz desetak dana, rascjepkanost liberalnog bloka pokazuje da bi na njima Šarecova stranka mogla proći lošije nego što je mislila jer će se dobar dio toj opciji sklonih glasova izgubiti, pa će najviše glasova i mjesta u budućem europskom parlamentu dobiti Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, te zajednička lista Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske pučke stranke (SDS) za koju se izborio čelnik konzervativne oporbe Janez Janša, navode u analizama slovenski mediji.

Neki i zadnji diplomatsko-politički pritisak na Hrvatsku vide kao dio kampanje da se  vrijednost dionica premijerove stranke na europskim izborima pokuša ponovo podići u visine.

 Nakon što su ispitivanja javnosti u zadnja dva mjeseca pokazala relativan pad popularnosti Šarčeve stranke unatoč još uvijek stabilnoj vladi njegove koalicije u premijerovu su kabinetu očito smatrali da će on čvršćom politikom prema Hrvatskoj osvojiti srca birača, ali je to igra koja bi mu se mogla vratiti kao bumerang, navodi u jednom od komentara u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

Lista Marjana Šareca (LMŠ) ima ambiciju postati vodeća slovenska politička stranka, ali je premijer u zadnje vrijeme i u domaćoj politici napravio nekoliko krivih poteza, pa se zakazuju parlamentarna zasjedanja bez konkretnih programa i sadržaja, premijer na zastupnička pitanja odgovara previše samouvjereno i agresivno, a nisu mu koristile niti ostavke nekoliko ministara, navodi vodeći slovenski dnevnik.

Opoziciji blizak tjednik "Reporter" ocjenjuje upitnim što su prve informacije o navodnom špijunskom skandalu kojim su Hrvati željeli sabotirati arbitražu došli iz komercijalne televizije čiju je novinarku Šarec stavio na prvo mjesto svoje kandidacijske liste za Europski parlament, dok tjednik "Demokracija" blizak bivšem premijeru i oporbenom čelniku Janezu Janši i tabloid "Požar report" tvrde da je informacija o navodnim pritiscima hrvatskih lobista na tu televiziju došla iz premijerova kabineta, te da je snimak slovenskih tajnih službi s telefonskim razgovorom Ivana Tolja na tu televiziju proslijedio Damir Črnčec, Šarecov državni tajnik za nacionalnu sigurnost, zadužen za implementaciju arbitražne presude, prenosi Hina. 

Tendencija je većine slovenskih medija da ne kritiziraju vlast i ne djeluju u javnom interesu nego ih političari zlorabe kao sredstvo svoje propagande, u izvršavanju "prljavih poslova", piše u komentaru slovenski tjednik "Reporter".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo