Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 20:27 |

Stari most u Mostaru osvijetljen bojama francuske zastave

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. travnja (FENA) - Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama francuske zastave kao znak solidarnosti i poziv cijelom svijetu za obnovu pariške katedrale Notre Dame koju je u ponedjeljak zahvatio veliki požar.

 "Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovci, na taj način izražavaju solidarnost s građanima Francuske", navode iz Centra za mir iz Mostara i ističu kako se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta. 

 Direktor Centra Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije zemlje.  

 Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada "Mostar Peace Connection".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo