Kultura     | 17.04.2019. 13:20 |

Izložbom o Safetu Pašaliću u petak počinje 'Mostarska liska' (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 17. travnja (FENA) - Šesnaesti Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2019." svoja vrata svečano otvara u petak, 19. travnja, u Narodnom pozorištu u Mostaru, priopćili su organizatori u srijedu na konferenciji za novinare.

 Festival će započeti izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safeta Pašalića, u foajeu NPM-a, u 19 sati nakon čega slijedi predstava "Ime" Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo u 20 sati.

 - Na ovogodišnji festival pristiglo je 46 prijava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, a odabrano je njih sedam za natjecateljski program - kazao je umjetnički direktor NP Mostar Emir Spahić i poručio kako se nakon svih odgledanih predstava sam po sebi nametnuo i moto ovogodišnjeg festivala - "Drugačiji svijet je moguć", s obzirom da svaku predstavu tematski povezuju problemi današnjice.

 - U sljedećih sedam dana umjetnici sa scene Narodnog pozorišta progovarat će upravo o tim problemima i nas gledatelje pozivati da na neki način promišljamo o svijetu i vremenu u kojem živimo i da pokušamo taj svijet učiniti boljim, odnosno drugačijim - naglasio je Spahić.      

 Pored predstave "Ime" u natjecateljskom programu festivala, naredne večeri, 20. travnja, na repertoaru je predstava "Zašto je poludeo gospodin R?", Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića, a u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

 U nedjelju, 21. travnja, igra predstava "Anđeli Babilona" Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjeljak, 22. travnja, dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom "Mušica", nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, u izvedbi Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

 Utorak, 23. travnja, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu "Narodni poslanik" Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Narednog dana, 24. travnja, na programu su gosti iz Beograda, odnosno Presek Dijagonala s predstavom "Brak mrak" Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

 Zadnji dan natjecateljskog dijela, 25. travnja, nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom "Naši dani", Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

 Diretkor NP Mostar Almir Mujkanović kazao je kako Mostarska liska, pored natjecateljskog, ove godine obiluje i bogatim popratnim programom.

 - Ukupno imamo 25 festivalskih sadržaja. Pored sedam predstava, imamo izložbu na otvaranju te koncert Damira Imamovića na zatvaranju festivala - kazao je Mujkanović.

  Ove godine fokus je također na razvoju publike tako da će tijekom festivalskih dana NP ugostiti 50 učenika iz pet mostarskih škola koji će proći radionicu dramskog odgoja.

 - Također, fokusirali smo se i na razvoj i unapređenje kadrova u institucijama kulture i nevladinom sektoru koji je vezan za kulturnu scenu Grada Mostara tako da smo organizirali i dvije radionice u Kosači koje će voditi profesor Darko Lukić - kazao je Mujkanović.  

 On je zahvalio partnerima organizacije festivala, i to Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta" Mostar te Muzeju Hercegovina i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i svima ostalima koji su na bilo koji način podržali festival.

 Festival će se zatvoriti 26. travnja ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima.

 Kada su u pitanju nagrade, nakon svake odigrane predstave stručni žiri dodjeljuje Malu lisku za najboljeg glumca ili glumicu večeri, koji ulaze u konkurenciju za najboljeg glumca i glumicu festivala.

 Na samom zatvaranju festivala bit će dodijeljena Velika liska - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, koju dodjeljuje stručni žiri.

 Tu su i nagrade za najboljeg glumca i glumicu festivala, plaketa Ahmet Obradović za najbolju režiju i također nagrade žirija medija i žirija publike koji dodjeljuju nagrade za najbolju predstavu.  

 Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati žirijem, nagrađivani bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

 Žiri medija kao i publike u istom je sastavu kao i prošlogodišnjeg festivala. U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su u žiriju publike Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2864

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1iByV48IwTb7OGY79kwtG8y6w4BbYLV_f?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo