Svijet     | 17.04.2019. 17:22 |

Anadolija poziva na zaštitu fotoreportera kojeg Izrael namjerava deportirati

FENA Saopćenje

ANKARA, April 17 (FENA) - Fotoreporter agencije Anadolija, Mustafa Kharouf, uhapšen je 22. januara 2019. godine i suočava se s potencijalnom deportacijom iz Jerusalema u Jordan nakon što je njegova molba za spajanje, porodice odbijena, a što se dovodi u vezu s podacima koji za sada nisu dostupni javnosti, javlja agencija Anadolija.

Mustafa Kharouf živi u Jerusalemu više od 20 godina. I majka i supruga su mu Palestinke, kao i njegova djeca. Sumnjamo da se odluka o njegovoj deportaciji uglavnom odnosi na stav izraelske vlade koja se protivi njegovim novinarskim aktivnostima.

Anadolija je ovaj apel također predala i ministru za javnu sigurnost. Ministarstvu unutrašnjih poslova obratio se Međunarodni instituta za štampu (IPI), a Vladinom uredu za medije Republike Turske obratila se s apelom Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Duboko smo zabrinuti za sigurnost našeg fotoreportera Mustafe Kharoufa koji je stavljen pod nadzor, kao i zbog direktnog kršenja slobode štampe od izraelskih vlasti.

Pozivajući se na zaštitu ljudskih prava, prava slobode štampe i slobode izražavanja, pozivamo Izrael da preispita slučaj Kharoufa, da mu se dozvoli da se spoji s porodicom i da mu se izda dozvola boravka jer ovaj slučaj već prate međunarodne medijske institucije.

Pozivamo nacionalne i međunarodne organizacije za štampu i medije da reagiraju i preduzmu mjere u vezi s kršenjem ljudskih prava i slobode medija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta