Regija     | 17.04.2019. 17:42 |

Kremlj pozvao SAD i EU da discipliniraju kosovske Albance

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 17. travnja (FENA) - Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji u srijedu je iz Kremlja upućen poziv da od kosovskih Albanaca zahtijevaju promjenu "provokativne i konfrontirajuće" politike, a ruski šef diplomacije Sergej Lavrov naglasio je interes Rusije da Ujedinjeni narodi zadrže svoj sadašnji mandat na Kosovu, javili su iz Moskve beogradski elektronički mediji.

 "Pozivamo Washington i Bruxelles da utječu na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za provođenje rezolucija Vijeća sigurnosti - koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Europom - i natjeraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku", rekao je ruski šef diplomacije poslije sastanka sa srbijanskom kolegom Ivicom Dačićem.

 Lavrov je istaknuo kako Rusija neće dopustiti da Vijeće sigurnosti Ujdinjenih naroda promijeni mandat UN-a na Kosovu, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na rusku agenciju Tass.

 "Čini nam se da Zapad pokušava prisiliti tajništvo UN da progura neke prijedloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo izravno kršenje Rezolucije 1244, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje", naglasio je ruski šef diplomacije.

 Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore u koordiniranju vanjske politike sa Srbijom uz "intenzivan dijalog i kontakte na najvišoj razini", čemu je, po njegovoj ocjeni "ton posebno dao posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu u siječnju" ove godine.

 Ruski šef diplomacije ocijenio da će se na Srbiju nastaviti pritisci Zapada da prizna neovisnost Kosova, ali da Beograd o tome mora sam donijeti odluku.

 Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić zahvalio je Rusiji, Putinu i Lavrovu na velikoj potpori Srbiji u obrani njezina teritorijalnog integriteta i suvereniteta i poručio da se to "bez pomoći prijatelja ne može".

 "Srbija nije u stanju zaštititi svoj nacionalni interes bez pomoći Ruske Federacije. Situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može zaštiti svoje nacionalne interese", istaknuo je Dačić.

 Srbijanski šef diplomacije najavio je da će se predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sastati u Kini 26. travnja.

 Sastanke i konzultacije s predsjednicima Kine Xi Jinpingom i Rusije Vladimirom Putinom ranije je najavio i predsjednik Srbije u kontekstu priprema za srbijansko-albanski susret u Berlinu 29. travnja o Kosovu na koji su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski šef države Emmanuel Macron pozvali političke vođe zapadnog Balkana.

 U Berlin su pozvani predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsjednik i premijer Albanije, Ilir Meta i Edi Rama, te kosovski čelnici Hashim Thaci i Ramush Haradinaj.

 Prištinski mediji objavili su, pozivajući se na neimenovanog sugovornika iz njemačke vlade, kako je cilj Merkel i Macrona "stabilnost u regiji, uz fokus na dijalog Beograda i Prištine" koji je u zastoju već nekoliko mjeseci.

 Osim poziva Njemačke i Francuske predstavnicima zapadnog Balkana, u Berlinu se 29. travnja očekuje i sudjelovanje predstavnika Europske komisije.

 Srbijanski mediji su ranije prenijeli poruku Njemačke da će nakon europskih izbora u svibnju, u sklopu balkanske strategije EU, biti predstavljen novi plan za rasplitanje kosovskog čvora o kojem se Beograd i Priština dosad nisu uspjeli dogovoriti, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nastavljena potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!