Kultura     | 17.04.2019. 19:42 |

Otvorena izložba 'Sinagoge istočne i centralne Evrope , 1781 - 1944'

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" večeras su Galeriji Novi hram otvorili izložbu "Sinagoge istočne i centralne Evrope, 1781 - 1944".

Predsjednik "La Benevolencije" Jakob Finci na otvaranju kazao je da  su izložbu priredili mađarska ministarstva kulture i vanjskih poslova.

- Imamo prekrasnu izložbu o sinagogama u istočnoj i centralnoj Evropi, koja nam pokazuje  jedan dio istorije kada su u Mađarskoj, odnosno tadašnjoj Austro-ugraskoj carevini, Jevreji postali ravnopravni i imali mogućnost da sagrade svoje bogomolje na najbolji mogući način. Poslije Drugog svjetskog rata mnoge su bile potpuno devastirane, neke zaspostavljene, ali su uz veliki napor Vlade Republike Mađarske u potpunsti renovirane - kazao je Finci.

Amabasador Mađarske u BiH Krisztián Pósa kazao je da je izložba organizirana u skopu serijala programa Sedmica mađarske kulture u BiH.

- Serijal smo započeli 7. februara u sklopu festivala "Sarajevska zima" u kojem je Mađarska ove godine bila počasni gost, a završit će se 9. maja u sarajevskoj Vijećnici gostovanjem Mađarskog simfonijskog orkestra. U sklopu Sedmice mađarske  kulture u BiH  dosad smo organizovali brojne  kulturne programe širom BiH, u  Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Travniku, Brčkom, Doboju, Zenici i Foči - kazao je ambasador Posa. 

Na otvaranju izložbe Ambasada Mađarske je u muzičkom dijelu obezbijedila gostovanje grupe "Dina band" koja je izvela aškenasku i sefardsku muziku Jevreja iz istočne i centralne Evrope.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo