Svijet     | 18.04.2019. 10:13 |

Rouhani pozvao bliskoistočne zemlje da 'potisnu cionizam'

FENA Internet

TEHERAN, 18. aprila (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani u četvrtak je pozvao bliskoistočne zemlje da "potisnu cionizam", rekavši da su Izrael i njegov američki saveznik glavni uzrok problema u regiji.

- Zemlje ove regije stoljećima žive jedna pored druge i nikada nisu imale međusobnih problema. Ako je bilo problema, izazivali su ih drugi - izjavio je Rouhani u govoru povodom Dana armije.

- Okupimo se zajedno, i zajednički se lišimo prisustva agresora u našoj regiji - kazao je on u obraćanju koje je uživo prenosila državna televizija.

Okružen vodećim generalima, Rouhani je poručio iranskiim susjedima i zemljama širom regije da iranske oružane snage "nikada nisu radile protiv vaših nacionalnih interesa, nego su se uvijek suprotstavljale agresorima".

- Ukoliko danas imamo problema u regiji, njihovi korijeni su ili u cionizmu ili u američkoj aroganciji - kazao je Rouhani.

On je pozvao muslimanske zemlje da se udruže i "obnove istorijsko pravo na palestinsku državu", dodajući da je "cionizam počinio zločine u regiji tokom proteklih 70 godina".

- Konačnu pobjedu sasvim sigurno će izboriti oni čiji su ciljevi pravedni - kazao je.

Iranska proslava Dana armije prilika je za vojsku da pokaže svoja najnovija oružja, ali također i za čelnike zemlje da pruže uvjeravanja susjednim državama da je to naoružanje namijenjeno isključivo u odbrambene svrhe, prenosi AFP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!