Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 12:10 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH (1. dio)

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, ocijenila da nema potrebe za donošenjem posebnog Zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje teških oboljenja kod djece, što je inicijativom tražilo Gradsko vijeće Tuzla, jer se ciljevi koji se žele postići ovakvim zakonom već postižu kroz Fond solidarnosti Federacije BiH utemeljen Zakonom o zdravstvenom osiguranju i propisima donijetim na temelju tog zakona. Navedeno je da treba imati u vidu da će uvijek postojati potreba za osiguranjem dodatnih finansijskih sredstava u okviru Federalnog fonda solidarnosti, za zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku i liječenje teških oboljenja kod djece u zemlji ili inozemstvu, kao i rijetkih bolesti.

Kako je u parlamentarnu proceduru već uputila novi Zakon o porezu na dohodak, Vlada FBiH nije prihvatila inicijativu za izmjenu postojećeg zakona, koju je podnio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amer Obradović.

Federalna vlada nije prihvatila inicijativu istog poslanika za donošenje izmjena Pravilnika o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, radi promjene načina utvrđivanja osnovica za obračun doprinosa za poduzetnike na osnovu obavljanja samostalne djelatnosti kao što su: slobodno zanimanje, obrt i srodne djelatnosti, poljoprivreda i šumarstvo i djelatnosti trgovca pojedinca, bez uključivanja prosječne plaće Federacije BiH u izračun osnovica.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom akta Ustavnog suda FBiH od 18.3.2019. godine o postupku zaštite prava na lokalnu samoupravu, koju je u vezi sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, pokrenuo načelnik Općine Kladanj. Vlada FBiH smatra da  nema posebnog pravnog osnova za učešćem u postupku, i dostavljanja odgovora, jer se radi o već presuđenoj stvari, zbog ranijih presuda ovog suda da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Novo Sarajevo, Konjic i Olovo.

Vlada nije prihvatila inicijativu za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je podnio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirvet Beganović, a kojom je predložena izmjena člana 116. na način da penzionerima, pored primanja stečene penzije, bude dozvoljeno i zasnivanje radnog odnosa. Naime, nadležno federalno ministarstvo je već u postupku sačinjavanja Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o PIO koji se dijelom odnosi i na predložene izmjene. Iz stog razloga nije prihvaćena ni inicijativa za izmjenu i dopunu ovog zakona koju je podnijela poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić - Bećirspahić.

Danas nije prihvaćena inicijativa poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amera Obradovića za izmjene i dopune Zakona o doprinosima, kojom je predloženo priznavanje uplaćenih doprinosa u staž osiguranika po osnovu ugovora o djelu. U obrazloženju je navedeno da je novim Zakonom o PIO propisano da primanja, na koja se obračuna i uplati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po istoj stopi kao i za plaću, ulaze u penzijsku osnovicu. S ciljem usaglašavanja, u novom Zakonu o doprinosima, koji je u fazi donošenja, za primanja po osnovu ugovora o djelu propisana je stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u istoj visini kao i za primanja iz osnova radnog odnosa (plaće).

 

IZMJENE I DOPUNE UREDBE O NAČINU I KRITERIJIMA ZA PRIPREMU,

IZRADU I PRAĆENJE REALIZACIJE PROGRAMA JAVNIH INVESTICIJA

 

Vlada FBiH je izmijenila i dopunila Uredbu o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije programa javnih investicija, jer je u praksi uočena potreba za doradom PIMIS-a. Riječ je o informacijskom sustavu za upravljanje javnim investicijama uspostavljenom pri Federalnom ministarstvu financija, a koji služi za upravljanje i izvješćivanje o sredstvima razvoja u FBiH i omogućava on-line pristup za planiranje i praćenje svih projekata definiranih strateškim okvirom i srednjoročnim i godišnjim planovima i doprinosi njihovoj realizaciji.

Jedna od novina je kategorizacija novog statusa projekata obuhvaćenih programom javnih investicija (PJI). Naime, osim kandidiranih i projekata u provedbi, kroz sustav PIMIS bit će praćeni i odobreni projekti. Iz tog razloga se projekti u provedbi definiraju kao oni čija je realizacija u tijeku. To su projekti za čije financiranje su djelimično ili u potpunosti osigurana potrebna sredstva, pod uvjetom da je postao efektivan bar dio njih namijenjen realizaciji tih projekata. Odobreni projekti su oni za čije financiranje je, nakon zaključka Vlade FBiH, pokrenuta inicijativa za osiguranje potrebnih sredstava.

S obzirom da se za pripremu PJI koriste podaci uneseni u PIMIS sustav, koje, nakon provjere i konzultacija kao formalno ispravne, u konačnici odobrava Federalno ministarstvo financija, uočena je potreba da korisnici PlMIS sustava ne upisuju podatke ručno u lP obrazac već da ih generiraju iz PIMIS sustava.

U Uredbu je dodan i stavak koji propisuje da je 5. travanj krajnji rok za unos podataka o planovima financiranja odobrenih i projekata u provedbi, s tim da oni mogu biti mijenjani samo nakon konzultacija, a najkasnije do 25. rujna. Precizirani su i rokovi za kvartalno izvješćivanje o utrošku sredstava u tekućoj godini za realizaciju odobrenih i projekata u implementaciji i to 5. travanj (do kada je rok za dostavu lP obrasca), 15. srpnja i  25. rujna (što je krajnji rok za dostavu revidiranih lP obrazaca za izradu Prijedloga PJI za naredno trogodišnje razdoblje). Kao rok za izvješćivanje o sredstvima utrošenim u prethodnoj godini utvrđen je 20. siječanj tekuće godine.

 

ODLUKE O STAROJ DEVIZNOJ ŠTEDNJI

 

Na današnjoj sjednici Federalna vlada donijela je Odluku o jedanaestoj emisiji obveznica Federacije BiH. Ovom odlukom uređuju se iznos, uvjeti i postupak emisije obveznica s ciljem izmirenja obaveza Federacije BiH po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje.

Iznos emisije obveznica je 13.873.609 KM i predstavlja sumu pojedinačnih verifikovanih iznosa umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i otpisa iznosa u feninzima za svakog povjerioca, s rokom dospijeća od 18 mjeseci. Obveznice neće biti emitirane za iznose koji nakon gotovinske isplate ne prelaze 100,00 KM.

Donesene su i dvije odluke kojima su utvrđeni postupci i dinamika gotovinskih isplata verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH za 2019. godinu.

Prva se odnosi na isplate iz sredstava planiranih u ovogodišnjem Budžetu FBiH, a druga na isplatu iz sredstava utvrđenih u razdjelu "Otplate unutrašnjeg duga - obveze za staru deviznu štednju".

U oba slučaja će svakom pojedinom potražiocu, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje, s Jedinstvenog računa trezora FBiH biti isplaćen maksimalni iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos potraživanja do 1.000 KM.

 

 

TRANSFERI MINISTARSTVA PROSTORNOG UREĐENJA OD 2.550.000 KM

 

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluke o usvajanju tri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera utvrđenog ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Prvi program odnosi se na 1.100.000 KM namijenjenih projektu utopljavanja zgrada radi uštede energije. Vlada je Federalnom ministarstvu prostornog uređenja dala suglasnost da, od ovog iznosa, 100.000 KM udruži sa sredstvima švicarskog Caritasa za edukaciju učenika i nastavnika o energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša, te za ugradnju sustava koji koriste obnovljive izvore energije u školskim objektima u FBiH.

Sredstva utvrđena ovom odlukom bit će raspodijeljena nakon obavljenog javnog poziva, u visini od 50.000 KM po jednom programu/projektu za 18 odabranih projekata.

Drugom odlukom je za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta odobreno 1.350.000 KM. Od ovog iznosa, a prema potpisanom Sporazumu o udruživanju sredstava između Vlade FBiH i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) za realiziranje projekta "Oporavak od poplava u FBiH", bit će izdvojeno 300.000 KM.

Također, za osam odabranih programa/projekata namijenjeno je po 100.000 KM, a 250.000 KM predstavljaju interventna sredstva.

Iznos od 100.000 KM je, trećom odlukom, predviđen za sudjelovanje Vlade FBiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica s ciljem zaštita nacionalnih spomenika. Sredstava od po 20.000 KM za četiri odabrana programa/projekta će biti raspodijeljena nakon obavljenog javnog poziva, dok preostalih 20.000 KM predstavljaju interventna sredstva.

 

 

DVIJE ODLUKE VLADE U FUNKCIJI SKUPŠTINE RAZVOJNE BANKE FBiH

 

Federalna vlada je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, danas donijela dvije odluke.

Prvom je odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH, otvorenom kod Centralne banke BiH, bude doznačeno po 330.000 KM za tri privredna društva iz oblasti namjenske industrije.  

Sredstva za PS VITEZIT d.o.o. Vitez namijenjena su za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti iz oblasti zaštite na radu. U TRZ Hadžići d.d. Hadžići sredstva su predviđena za uspostavu serijske proizvodnje određenih proizvoda, a u Zraku d.d. Sarajevo, za zbrinjavanje opasnog otpada, u skladu sa Elaboratom za zbrinjavanje zaostalih opasnih otpada na lokaciji industrijske zone u ovoj kompaniji.

Drugom odlukom je data saglasnost da, iz istog fonda, bude odobreno ukupno 65.037,71 KM s ciljem uplate doprinosa za PIO za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje, ali to pravo ne mogu ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Na ovaj način omogućeno je penzionisanje četiri radnika Krivaje d.o.o. Zavidovići - u stečaju, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, Krivaja 1884 d.o.o. Zavidovići i PO Krivaja 1884 d.o.o. Zavidovići, kao i šest radnika Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica - u stečaju.

 

SREDSTVA ZA IZMIRENJE DUGA RUSKOJ FEDERACIJI

 

Vlada FBiH donijela je Odluku kojom propisuje prenos sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992.-1995. godina, planiranih u Budžeta FBiH za 2019. godinu, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji subvencija javnim preduzećima - Energoinvest d.d. Sarajevo za plaćanje takse Gasprom exportu Moskva.

Sredstva od 2.000.000 KM bit će utrošena u skladu s Odlukom o posebnoj taksi za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992.-1995. godina.

 

ODLUKA O CIJENAMA MATIČNIH KNJIGA I DRUGIH IZVODA

 

Federalna vlada donijela je Odluku kojom utvrđuje cijene matičnih knjiga i njihovih izvoda, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanih listova koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama, a plaćaju ih općine i gradovi.

Ovo je bilo potrebno uraditi jer je prethodna Odluka Vlade FBiH o ovim cijenama bila na snazi do 31. 12. 2018. godine. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je krajem 2018. godine nabavilo i raspolaže većim zalihama matičnih knjiga, izvoda, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanih listova. Nabavka je vršena po prošlogodišnjim cijenama, a identične su utvrđene i za 2019. godinu. 

 

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo