Kultura     | 18.04.2019. 14:28 |

Galerija 'Preporod': Zajednička izložba profesora i asistenata iz Crne Gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Zajednička izložba umjetnika iz Crne Gore bit će otvorena u petak, 19. aprila u Galeriji "Preporod", na kojoj će se sarajevskoj publici predstaviti profesori i asistenti Departmana umjetnosti sa Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Historičar umjetnosti Džemil Bektović istaknuo je povodom gostovanja crnogorskih umjetnika da će posjetioci imati priliku vidjeti radove profesora i asistenata koji se na umjetničkom polju ostvaruju na najraznovrsnije načine.

- Dok jedni njeguju konceptualno modernu i postmodernu orijentisanu umjetnost te hrabro poniru u nove praktike, medije i tehnologiju, drugi čistoćom tehnike, jasnoćom forme i klasičnošću pristupa pružaju nužan kontrapunkt i pozitivnu tenziju. Motiv za jednu ovakvu izložbu upravo je bio taj da se predstavi svaki umjetnik, da se javnosti prikažu raznolikost njihovih talenata, umjetničkih stremljenja, poetika i polja djelovanja - ocijenio je on.

Betković navodi da će izložbom publika dobiti uvid i širok presjek koncepcija, filozofija, estetika, motiva i svjetonazora koji komuniciraju o različitosti i diversifikaciji poimanja umjetnosti i među samim profesorima.

Izlagat će profesori Fehim Husković, Mehmed Slezović, Nehat Beqiri, Ešref Cahili, Musa Kaljavesi, Samir Fejzović, Senada Gorčević, Azra Hamzagić Jasmina Pantelić i Tajče Blaževski, te asistenti Asmir Husović, Emina Ćorić, Esad Jašarević, Hajrudin Dazdarević, Lejla Slezović, Paša Gicić, Mersija Džanković Jašarević, Mirsada Bulić, Mirza Župljanin, Sedžda Zukorlić i Senada Jašarević.

Izložbu će otvoriti predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić, saopćeno je iz BZK "Preporod".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo