Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 14:46 |

Usvojeni programi utroška transfera federalnih ministarstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila programe utroška ovogodišnjih transfera nekoliko federalnih ministarstava.

Riječ je o višemilionskom iznosu, a sredstva su namijenjena obrazovanju i nauci (6.837.000 KM), kulturi i sportu (8.578.000 KM), oblasti prostornog uređenja (2.550.000 KM), udruženjima za zaštitu potrošača (70.000 KM), turizmu u FBiH (2.343.000 KM),  zaštiti okoliša (1.550.000 KM), oblasti boračke zaštite (1.005.000 KM) i željezničkom saobraćaju (22.000.000 KM).

Danas je data saglasnost na usklađenu novu i veću vrijednost općeg boda za obračun penzija u 2019. godini u visini od 14,50 KM, koji će biti primjenjivan za sve koji u FBiH budu penzionisani u ovoj godini. Ova vrijednosti je izračunata na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima je prosječna bruto plaća u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećana za 3,6 posto.

Vlada je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela dvije odluke o odobravanju sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH. Po 330.000 KM namijenjeno je za razvoj namjenske industrije u tri kompanije iz ove oblasti (PS VITEZIT d.o.o. Vitez, TRZ Hadžići d.d. Hadžići, Zrak d.d. Sarajevo), a 65.037,71 KM za uvezivanje staža za radnike nekoliko privrednih preduzeća.

Odobreno je i raspoređivanje sredstava s podračuna na Jedinstvenom računu Trezora Federalnog ministarstva finansija Zavodu za javno zdravstvo FBiH u iznosu od 219.310 KM, namijenjenih za rješavanje zdravstvene zaštite Roma.

Federalna vlada je izmijenila i dopunila Uredbu o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije programa javnih investicija. Jedna od novina je da će, osim kandidiranih i projekata u provedbi, sada sistemski biti praćeni i odobreni projekti.

Usvojen je dokument Ekonomska politika Vlade FBiH za period 2019. - 2021. godina, u kojem je navedeno da će prioriteti biti usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanje unutarnje društvene stabilnosti i vladavine prava, kao i iniciranje i provedbu reformi usaglašenih s potrebama BiH.

Federalna vlada će, u saradnji s drugim nivoima vlasti u BiH, raditi na evroatlantskim integracijama s ciljem osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom.

Vlada je prihvatila informaciju o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i preduzetim mjerama zbog povećanog broja oboljelih od morbila. Federalnom ministarstvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo FBiH je naloženo da kontinuirano prate stanje zaraznih bolesti i, u saradnji s nadležnim tijelima za zdravstvo u kantonima, osiguraju poduzimanje preventivnih i protivepidemijskih mjera. Na lageru Federalnog zavoda za javno zdravstvo, istaknuto je danas, postoje dovoljne količine MRP cjepiva za potrebe Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo