Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 12:38 |

Višednevna manifestacija povodom obilježavanja 'Dana džamija'

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Džamija je oduvijek bila mjesto okupljanja muslimana i mjesto u kojem su se razvijale vjerske zajednice na šta će se i ove godine ukazati povodom obilježavanja "Dana džamija" kada će biti organizirana višednevna manifestacija "Dani džemata i džamija".

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini organizirat će okrugle stolove i tribine u nekoliko bh. gradova kojima će se ukazati na duhovnost kao simbol opstojnosti, govorit će se i o izazovima povratnika, a planirano je i postavljanje nekoliko prigodnih izložbi kao i promocije knjiga.

Manifestacija će početi 23. aprila simbolično u Banjoj Luci u Ferhadija džamiji izložbom te tribinom o temi "Značaj tesavufa za vjerski život u BiH" u sarajevskom Hanikahu, a kruna manifestacije bit će 4. maja kada će biti upriličena svečanost povodom otvorenja ponovo izgrađene Aladža džamije u Foči.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije, direktor Uprave za vjerske poslove u Islamskoj zajednici u BiH Ismail Smajlović podsjetio je na vrijednost džamije u historiji muslimana.

Istaknuo je da je poslanik Muhamed s.a.v.s. došao u Meidnu gdje utemeljuje džamiju prije nego donošenja "Medinske povolje" poznatije kao "Medinski ustav" te je još od tada džamija centar oko kojeg se razvija vjerski život muslimana. Džemat, kao zajednica u Kur'anu se spominje u 51 ajetu kao jednina i 13 puta kao zajednicu u množini.

- Džemat je osnovna struktura u organizaciji Islamske zajednice i svaki džamat je obilježen džamijom odnosno mesdžidom. Upravo ti objekti su središte u kojem se odvijao život zajednice i to je bio centar iz kojeg su se razvijale pozitivne aktivnosti za društvo - podvukao je.

Stoga je džemat i danas mjesto obrazovanja gdje se uči o jeziku, vjeri, naciji, ali i druge lekcije o svome nacionalnom identitetu te Smajlović posebno naglašava da džamija nema nacionalni prefiks nego univerzalno značenje u životu muslimana.

Šef Odjela za standardizaciju i evidenciju Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH Mirsad Kaladžić kazao je da Dan džamija podsjeća na to da je u posljednjem ratu uništeno oko 1.400 džamija i mesdžida.

Međutim, dodao je, tokom ove manifestacije ukazuje se i na činjenicu da su od kraja rata 1995. godine do danas obnovljeni gotovo svi objekti koji su porušeni ili znatno oštećeni.

Stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove Bahrudin Čolo kazao je da će u Prozoru biti upriličena tribina koja će se baviti izazovima u tom povratničkom džematu.

Također, dodao je, 26. aprila u Gacku će biti organizirana svečanost i tribina o organizaciji vjerskog života u povratničkim-sezonskim džematima, kada će biti položen i kamen-temeljac za vakufsko-poslovno objekat.

Pred kraj manifestacije 3. maja bit će upriličena centralna hutba za područje Rijaseta Ismaske zajednice u BiH koju će predvoditi reisu-l-ulema Ismamske zajednice u BiH Husein Kavazović povodom Dana džamija 

Dan džamija u Bosni i Hercegovini zvanično se obilježava 7. maja, dan kada je do temelja srušena Ferhadija džamija u Banjoj Luci. U BiH postoji 2.834 objekta u okviru Islamske zajednice, od kojih je 1.918 džamija i 916 mesdžida.

Ove godine planirana je izrada mobilne aplikacije "Mape džamija i džemata" na prostoru cijele BiH putem koje će posjetioci vjerskih objekata moći dobiti informacije o arhitektonskom i historijskom značaju objekta te osnovnim aktivnostima koje se u njemu odvijaju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'