Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 13:55 |

Krug 99 čestitao katolicima Uskrs i jevrejskoj zajednici Pesah

FENA Saopćenje

SAEAJEVO, 19. aprila (FENA) - Povodom predstojećih blagdana Uskrsa Krug 99 upućuje kardinalu Vrhbosanskom Vinku Puljiću i svim katolicima, kao i onima koji slijede običaje poštovanja ovog velikog kršćanskog blagdana, čestitke sa željama da ga provedu u miru, ličnom blagostanju i porodičnoj harmoniji. 

- Očuvanje mira i razumijevanja u našoj napaćenoj zemlji najviša je moralna i ljudska vrijednost. I koja ovisi od svakog pojedinca i njegove volje da čini dobro na zemlji. Služiti najvišim vrijednostima vlastitog svjetonazora etički je imperativ, podjednako koliko i svakodnevno pokazivanje dobre volje za očuvanja božanskog dara života u raznolikosti i poštovanju.

Neka ovozemaljska tegobna iskustva osnaže duh poštovanja života u zajednici istih ljudskih interesa i univerzalnih vrijednosti. Pozivamo vjernike svakog učenja, kao i inovjerne, da obnavljaju običaje komšijske solidarnosti i pažnje i čine da blagdanske ugodnosti katolicima budu potpune. Naša nadanja uvijek su nadilazila poraze u bezumlju! Čestit i blagoslovljen Uskrs, navodi se u čestitci Kruga 99.    

 

X X X

 

U povodu velikog jevrejskog praznika Pesaha Kruga 99 upućuje predsjedniku Jevrejske zajednice Jakobu Finciju i svim Jevrejima u BiH i svijetu iskrene čestitke i želje da ga provedu u miru, porodičnoj sreći i ličnom blagostanju. Sa Pesahom se iznova budi nada da je život jači od razaranja, a sloboda, pravda i dostojanstvo svakog čovjeka najviše vrijednosti civilizacije.

-Jevreji su u Bosni imali tako dugo kuću mira ali i preteškog vremena progona i istrebljenja. Razumijevanje i solidarnost moraju biti tim veći i od onih drugih koji su isto iskusili u proteklim vremenima također. Neka simbolika „kruha bez kvasca“ i preteškog napuštanja svoga kućnog praga ostane daleko iza Jevreja i svakog naroda. Demijurg holokausta i genocida, mora i može biti zaustavljen samo obnovom povjerenja, bogatstva i vrijednosti života u raznolikosti i međusobnom uvažavanju, navodi se u čestitki Kruga 99.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Komšić: Ramazanske vrijednosti su univerzalne vrijednosti koje su u srcu svakog čovjeka

Bećirović uputio čestitku u povodu 8. marta - Međunarodnog dana žena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo