Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 14:34 |

DF ponovno upozorava međnarodne predstavnike na antidejtonsku aktivnost u RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Demokratska fronta (DF) ponovno upozorava međunarodne institucije da donošenje zakona o uspostavi rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj znači grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od IPTF-a u BiH, saopćeno je iz DF-a.

Tom odlukom je rezervni sastav morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine.

- Također podsjećamo i da je s aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak „ocijenjen kao neprimjenjiv“ - navodi DF u saopćenju povodom zakona o formiranju rezervnog sastva policije u RS-u i upozoravajući u tom kontekstu prvenstveno Ured Visokog predstavnika u BiH, Evropsku komisiju, OSCE te akreditovane misije članica PIC-a u BiH.

Ukoliko ova antidejtonska aktivnost u RS-u ne bude promptno zaustavljena, DF ističe da će inicirati donošenje recipročnog zakona u Federaciji BiH, ali koji će biti u skladu s Dejtonskim sporazumom.

- Ukoliko se, kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1.000 policajaca, onda u Federaciji recipročno treba primiti 2.500 policajaca. To ne znači da mi nismo svjesni činjenice da je evropski prosjek u zemljama EU 318 policajaca na 100.000 stanovnika, a da je trenutni prosjek u BiH iznad toga, odnosno 436 policajaca na isti broj stanovnika. Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3.500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100.000 stanovnika i da bi prouzrokovalo finansijska izdvajanja od više desetina miliona KM za opremanje, edukaciju i angažovanje snaga.

Smatramo, a poučeni iskustvima s početka devedesetih godina, da se mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da nas ne bi zadesile posljedice iz već navedenog perioda, s tim da mi to ne bi radili kršeći Dejtonski sporazum već bi na osnovu sigurnosne procjene primili 2.500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu evropske pravne stečevine prihvatljivo - citat je iz saopćenja DF-a.

Bilo bi bolje novac koji bi se izdvajao za nove policijske snage utrošiti na pomoć socijalnim kategorijama društva, mladima, penzionerima, radnicima i nezaposlenim, kao i težiti smanjenju broja policajaca na evropski prosjek, ali s boljom opremom, platama i edukacijom koja bi stvorila sigurnije okruženje i za život i za nove investicije u Bosni i Hercegovini.

- Svima mora biti jasno da je uvom trenutku priopritet svih prioriteta - opstanak i sigurnost građana i države Bosne i Hercegovine. Ko to ne vidi ili je „slijep pored očiju“ ili radi na destrukciji BiH - zaključak je DF-a.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana