Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 15:10 |

INZ - 'Dani otvorenih vrata' o imunizaciji i vakcinisanju od 22. do 26. aprila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine učestvuje u obilježavanju Evropske sedmice imunizacije, od 22. do 26. aprila.

- Važno je znati da se vakcinisanjem borimo protiv (najmanje) deset bolesti - tuberkuloze, hepatitisa B, bakterije hemofilus influence B (koja između ostalog izaziva gnojni meningitis), dječije paralize, difterije (gušobolje), velikog kašlja, tetanusa (zlog grča), morbila (krzamak, ospice), rubeole (crvenke) i parotitisa (zauški) - saopćeno je.

Epidemiolozi INZ-a ističu da se dijete vakciniše da bi ostalo zdravo. Uzročnici zaraznih bolesti i dalje postoje, a širenje bolesti se događa zbog smanjenog broja vakcinisanih osoba.

- I na kraju najbitnije, brojne zdravstvene studije su dokazale da ne postoji povezanost između vakcinacije i autizma, jer nije utvrđena razlika u broju oboljelih od autizma kod vakcinisane i nevakcinisane djece - ističu.

Jedna od aktivnosti u okviru Evropske sedmice imunizacije su 'Dani otvorenih vrata'. Iz INZ pozivaju stanovništvo da, ako imaju pitanja i nedoumica u vezi vakcinacije, posjete Službu za epidemiologiju INZ Zenica, na četvrtom spratu zgrade Poliklinike (Dom zdravlja Zenica, kod južne tribine stadiona Bilino polje), kancelarije 401 i 403, od ponedjeljka 22. do petka 26. aprila, od 10 do 14 sati.

- U tim terminima bit ćete u prilici razgovarati sa stručnim osobama koje mogu pomoći da otklonite dileme, nedoumice, strahove i sumnje. Pozivamo vas da anonimno, bez ostavljanja ličnih podataka, popunite kratku online anketu o znanju i nedoumicama u vezi imunizacije, vakcina, bolesti. To će nam pomoći da još adekvatnije odgovorimo na sve zahtjeve koje roditelji postavljaju pred zdravstvene radnike u vezi te teme. Anketa je dostupna na internet stranici INZ-a i direktno na linku https://forms.gle/bCz6WMKVFJLpUZYU6- navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

INZ: Poziv vrtićima i roditeljima čija djeca nisu vakcinisana na području ZDK i cijele BiH

Prof. dr. Begović: Oklijevanje prema vakcinama, kako razumjeti i prevladati zabrinutost

Od 16. marta s radom subotom prestaju dva vakcinalna punkta, na osnovu objektivnih pokazatelja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana