Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 14:41 |

Čubrilović: Zakon o javnom redu i miru podložan izmjeni

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. aprila (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je danas da su predloženi nacrti zakona, koji su na dnevnom redu aktuelnog zasjedanja entitetskog parlamenta, uključujući i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, podložni izmjenama.

Očekuje da će svi zainteresovani učestvovati u javnoj raspravi kako bi predlagač pripremio najprihvatljiviji tekst prijedloga ovog zakona i uputio ga u skupštinsku proceduru, saopćeno je nakon sastanka Čubrilovića sa Ellen Germain, zamjenicom šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Čubrilović je istakao da je Narodna skupština RS-a jasno opredijeljena za evropske integracije i donošenje zakona i drugih akata koji su usklađeni s evropskim pravnim naslijeđem, saopćeno je Narodne skupštine RS.

- Rad parlamenta u potpunosti je transparentan, te omogućava svim zainteresovanim građanima da, direktno ili indirektno, učestvuju u predlaganju boljih zakonskih rješenja, a javnosti rada doprinosi i objavljivanje svih informacija kao i omogućavanje direktnog televizijskog prenosa sjednica - rekao je on.

Ukazao je na činjenicu da je, prema posljednjem izvještaju "Reportera bez granice“, koji istražuju medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzela, kako je saopćeno, prihvatljivo 63. mjestu i, u tom smislu, najbolje je rangirana od svih zemalja u okruženja, a nalazi se i ispred Republike Hrvatske, koja je punopravna članica Evropske unije.

- Narodna skupština i druge institucije RS, svojom transparentnošću rada, daje puni doprinos zaštiti prava novinara i njegovanju medijskih sloboda, a što je veoma značajno u demokratizaciji društva i procesu evropskih integracija - istakao je Čubrilović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!