Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 14:40 |

Čampara: Ako se usvoji zakon imat ćemo adekvatan odgovor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara izjavio je za televiziju N1 da Nacrt zakona MUP-a Republike Srpske oko rezervnog sastava policije gleda kao militarizaciju policijskih snaga, a poručio je da aktivni sastavi policije na nivou BiH nisu popunjeni - pa nema logike da se raspravlja o rezervnim.

- Radi se o nacrtu, vidjet ćemo kakvu će on sudbinu doživjeti. Mi smatramo prije svega da se radi o militarizaciji policijskih snaga, što nije dobro, nije u skladu sa demokratskim standardima i mi to ne podržavamo. Ovdje se nameće jedno logično pitanje: Šta sa aktivnim sastavom političkih struktura u cijeloj Bosni i Hercegovini, ako smo svjedoci da barem 30 do 40 posto policijskih agencija nije popunjeno. Bilo bi logično da se prvo popune aktivni sastavi policijske agencije, i u MUP-u RS je ista stvar. Ja mislim da 400 do 500 aktivnih policajaca fali, tako da nema logike da se raspravlja o rezervnom sastavu ako niste popunili aktivni sastav - izjavio je Čampara za N1.

On je naveo da je u Federalnoj upravi policije popunjenost 60 do 70 posto.

- Da ne govorim o Graničnoj službi pošto oni ovo pravdaju migrantskom krizom koja nema veze sa rezervnim sastavom političkih strukura, iako je u nadležnosti države migrantska kriza. Ne vidim nikakvog normalnog razloga da se uvodi rezervni sastav, posebno imajući u vidu Dejtonski mirovni sporazum i smjernice komesara IPTF-a kada smo vršili reformu policije. Policija ne može biti u sastavu Oružanih snaga - poručio je Čampara.

Ministar Čampara se "zahvalio" na sugestijama Draganu Lukaču, ali je kazao da će se u okvirima FBiH pomno posmatrati situaciju.

- Mjere će biti institucionalne, a reciprocitet ćemo zadržati. Sve policijske snage i u FBiH i u RS i na državnom i na kantonalnim nivoima moraju biti usaglašene, apsolutno izbalansirane - izjavio je Čampara.

Najavio je da će se u FBiH baviti aktivnim sastavom.

"Ako se usvoji zakon - imat ćemo adekvatan odgovor na ovu pojavu. Mislim da se više koristi u dnevno-političke svrhe, radi stvaranja kriza, radi stvaranja zebnje među građanima BiH, što nije dobro. Ako neko smatra da se trebamo takmičiti, mi se možemo takmičiti, i u broju policijskih službenika i u naoružanju i budžetima. RS nema šanse sa FBiH imajući u vidu ekonomske parametre - rekao je federalni ministar unutarnjih poslova za N1.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Čampara traži parlamentarnu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo