Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 16:26 |

Sofić: Više sredstava usmjeriti na preventivne zdravstvene programe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Ministrica zdravstva KS Amela Sofić sa saradnicima posjetila je danas Zavod za zaštitu žena i materinstva gdje su ih direktor Zavoda dr Mithat Kurtović i ljekari upoznali sa načinom i obimom rada Zavoda.

Osnovna djelatnost ustanove je zaštita reproduktivnog zdravlja žena i materinstva na primarnom nivou zdravstvene zaštite i djelatnost specijalističko-konsultativne dijagnostike. Podatak da ljekari u ovom Zavodu na godišnjem nivou naprave oko 260.000 pregleda oslikava njegovo mjesto i značaj u zdravstvenoj zaštiti žena i djece.

Rad je organizovan u okviru ginekološke, perinatološke, endokrinološke, radiološke, citološke službe i službe za planiranje porodice i  odvija se na osam lokaliteta, sa radnim vremenom u dvije smjene od 7.30 do 20.00 sati.

Kako su istakli u Zavodu, prostorni kapaciteti ustanove su u zadovoljavajućem stanju, svi lokaliteti posjeduju ultrazvučne aparate, a na tri lokaliteta imaju i tri mamomata na kojima rade četiri radiologa.

Na sedam lokaliteta radi se ultrazvučni pregled dojke, a upravo program prevencije i detekcije raka dojke izdvajaju kao aktivan i značajan program Zavoda.

- Ministarstvo zdravstva je prepoznalo prventivne programe kao posebno značaj dio zdravstvene zaštite. U ovogodišnjem budžetu Ministarstva ta stavka je podignuta sa 100 hiljada na 250 hiljada KM. Programe edukacije mladih o važnosti brige i očuvanja reproduktivnog zdravlja zajednički realizujemo sa zdravstvenim ustanovama. Namjera nam je da u narednom periodu zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja obezbjedimo više finansijskih sredstava upravo za preventivne zdravstvene programe - poručila je sa ministrica Amela Sofić koja je rad ovog Zavoda ocijenila vrlo dobrim i značajnim za očuvanje zdravlja žena i djece u Kantonu Sarajevo.

Ukupan broj zaposlenih je 119, od čega je 95 zdravstvenih radnika, a među njima 29 doktora specijalista i pet doktora medicine, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'