Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 16:15 |

Stipendije studentima iz Zavidovića i Maglaja

FENA Saopćenje

ZENICA, 19. aprila (FENA) - Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković uručio je danas rješenja o dodjeli boračkih stipendija za 269 studenata sa područja Općine Zavidovići i 152 studenta iz Općine Maglaj.

Iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja ZDK ove godine je za stipendije izdvojeno 2,44 miliona KM, što je za 400.000 KM više nego prošle godine, a dvostruko više nego prije četiri godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ZDK.

- Stipendije će dobiti 2.230 studenata, dakle svi studenti koji su se ove godine prijavili na konkurs, a čije su aplikacije bile formalno-pravno ispravne. Iznos stipendije je 800 KM za prvu godinu, a 1.200 KM za ostale godine studija - kazao je Čolaković.

Premijer ZDK Mirza Ganić pozvao je studente da ulože maksimalan trud kako bi postizali dobre rezultate, navodeći da je i on lično primjer da neko iz radničke porodice, uz državnu stipendiju ali ogromno zalaganje i rad, može uspjeti i napredovati čak do premijerske pozicije.

- Želimo da pomognemo mladima da se školuju i ostanu u Bosni i Hercegovini. U narednim godinama težit ćemo ka tome da dodatno povećamo izdvajanja za stipendije, kroz naša dva programa, tako da svako ko želi studirati dobije stipendiju - kazao je Ganić.

Rješenja o dodjeli stipendija narednih dana bit će uručena i stipendistima iz ostalih općina u ZDK, nakon čega slijedi isplata prve rate stipendija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije