Bosna i Hercegovina     | 20.04.2019. 09:14 |

Osumnjičeni I.Ć. za sudjelovanje na stranim ratištima transportiran u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Osumnjičeni I.Ć. (1995.) za sudjelovanje na stranim ratištima transportiran je u Bosnu i Hercegovinu i nalazi se u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Riječ je o osobi osumnjičenoj za kaznena djela organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam. 

U skladu sa međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se BiH obvezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država  i Veleposlanstvom SAD-a u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transefrom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta.

Protiv njega Tužiteljstvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela Organiziranje terorističke skupine i Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom – Terorizam.
 
Protiv ove osobe je raspisana međunarodna tjeralica po Naredbi Suda BiH i protiv njega je doneseno Rješenje o određivanju pritvora te su ga službenici Sudske policije Suda BiH sproveli u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, a protiv njega će biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.
 
Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost  u provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!