Bosna i Hercegovina     | 20.04.2019. 19:11 |

Održana centralna manifestacija 'Aprilski dani otpora Solina 92'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Svečanim postrojavanjem, odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima odbrambeno - osobodilačkog rata 1992. - 1995. i 1941.- 1945., te defileom kroz naselje Solina, u organizaciji bivših boraca danas je održana centralna manifestacija "Aprilski dani otpora Solina 92".

Bivše borce je pred zgradom čitaonice postrojio Kasim Jahić - jedan od prvih komandira stanice ratne policije u Solini i Solinske čete boraca, da bi nakon toga krenuli pješice put spomen-obilježja Solina gdje su položeni vijenci i cvijeće i odata počast poginulim borcima i šehidima, uz prigodan program koji su pripremili učenici OŠ Solina.

Na tom mjestu prisutnima su se obratili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i general Hazim Šadić.

Oni su istakli da je njegovanje i čuvanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata obaveza svih generacija jer je sloboda koju danas uživamo skupo plaćena.

- Svi zajedno smo dužni ovoj djeci obezbijediti bolje i ljepše sutra a vi ste to uradili u ratu kada se branila čast, sloboda i nezavisnost Bosne i Hercegovine, dok je obaveza svih današnjih političkih dužnosnika da obezbijede svim građanima Bosne i Hercegovine mir, stabilnost i ekonomski prosperitet. U to ime želim vam čestitati ovaj dan ili ovaj mjesec otpora zlu i agresiji na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, jer je zlo koje je prijetilo da pokori ovaj grad zaustavljeno mudrošću i jedinstvom svih Tuzlaka, bez obzira na vjeru i naciju.- kazao je Imamović.

Šadić je istakao važnost postojanja ljudi koji su u svakom vremenu spremni braniti osnovne ljudske vrijednosti.

- Imamo mir, ali imamo i brojne destruktivne snage koje i danas žele mijenjati karte naše zemlje, destruktivne snage koje prave nelegalne i nezakonite sastave rezervne policije i slično, a sve kako bi nas zastrašili i uznemiravali. Sada nam treba mudrost koju imamo, i uvjeren sam da nas niko više nikada neće zateći nespremnim, jer ko želio rat neka mu bude u kući a mi želimo mir koji smo spremni braniti po svaku cijenu - kazao je general Šadić.

Nakon ceremonije na spomen obilježjima upriličeno je i druženje svih boraca na stadionu FK Solina, kojom prilikom su uručene i zahvalnice zaslužnim pojedincima i donatorima, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel