Svijet     | 20.04.2019. 19:01 |

U Parizu uhapšeno 126 demonstranata

FENA Internet

PARIZ, 20. aprila (FENA) - Pariska policija upotrijebila je suzavac protiv dijela učesnika protesta "Žutih prsluka" u glavnom gradu Francuske, dok su neki demonstranti postavljali manje požare.

Policija je saopćila da je 126 osoba privedeno i da je legitimisano više od 11.000 dok su pristizali na proteste subotom u glavnom gradu Francuske, prenosi Al Jazeera.

Policija je ispalila suzavac da bi stišala tenzije tokom marša nekoliko hiljada ljudi od francuskog ministarstva finansija ka Trgu Republike u istočnom dijelu Pariza.

Demonstranti su zapalili barikade i palili granje, a vatrogasci su brzo reagovali i ugasili vatru.

Marš od ministarstva finansija jedna je od nekoliko akcija koje su u Parizu i drugim francuskim gradovima najavili demonstranti. Protesti nezadovoljnih zbog visokih poreza i ekonomske nepravde uglavnom su mirni.

Neki demonstranti su frustrirani zbog toga što su napori da se spasi u požaru oštećena katedrala Notre-Dame u drugi plan stavili zahtjeve "Žutih prsluka".

"Žuti prsluci" žele da izraze negodovanje što je za četiri dana prikupljeno milijardu eura "za kamenje, a za sirotinju ništa", napisao je jučer Pierre Derrien na Facebook stranici grupe "Žuti prsluci" sa sjedištem u Montpellieru, na jugu Francuske.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je u petak rekao da će 60.000 policajaca biti raspoređeno širom Francuske, a da će demonstracije u blizini katedrale Notre-Dame biti zabranjene.

U pitanju je 23. protest "Žutih prsluka" protiv ekonomske nejednakosti i vladavine francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Organizatori OI u Parizu žele suzbiti tigraste komarce

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Vlasti u Parizu pojačale policijsko prisustvo nakon napada na policijsku stanicu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo