Bosna i Hercegovina     | 22.04.2019. 10:34 |

Potpisan sporazum o sufinansiranje izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su sporazum o sufinansiranju izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš.

Cilj izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš je uspostaviti poveznicu između građana i ovlaštenih sakupljača, kroz organizovano prikupljanje reciklabilnog otpada. Opasne komponente komunalnog otpada će biti posebno uskladištene na nepropusnom platou sa nadstrešnicom.

Faza I projekta obuhvata izgradnju potpornog zida, ograde, oborinske i fekalne kanalizacije, hidratanske i sanitarne mreže.

- Općina Ilijaš je u prethodnom periodu mnogo radila na ovom projektu, a ovim sporazumom smo definisali prvu fazu njegove izgradnje. Želim se zahvaliti ministru i ministarstvu koje je uspjelo u budžetu definirati poziciju za ovu namjenu. Ovaj projekt će doprinijeti imidžu Općine Ilijaš - izjavio je načelnik Fazlić.

Ministarstvno prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša sufinansira I fazu projekta sa 250.000 KM.

- Bitno je naglasiti da je ovo prvo općinsko reciklažno dvorište. Ovaj projekt će poboljšati zaštitu okoliša i životne sredine u Ilijašu, a u konačnici će omogućiti adekvatan i u skladu sa svim propisima tretman otpada. Općina Ilijaš je jedina pokazala spremnost da krene u ovakav projekt, a pozivamo i ostale općine da, u skladu sa našim akcionim planom o tretmanu otpada, kandidiraju ovakve i slične projekte kako bi se sredstva za njih mogla na vrijeme obezbijediti - poručio je ministar Filipović, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu