Svijet     | 22.04.2019. 18:55 |

Privedeno 36 migranata u pokušaju prelaska La Mancha u brodicama

FENA Internet

LONDON, 22.aprila (FENA) - Tri male brodice s 36 migranata  presretnute su danas sa brotanske obale, saopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova  Ujedinjenog Kraljevstva.

Brodica u kojoj je bilo 11 muškaraca uočena je u kanalu La Manche u jutarnjim satima, a britanska obalska straža i pogranične jedinice  su privedene migranti prebacili u Dover, koji se nalazi na obali najužeg dijela kanala (Doverski prolaz) gdje je širina samo 34 kilometra.

Drugi brod s 15 ljudi, uključujući djecu presretnut  je nekoliko sati kasnije.

Ubrzo nakon toga graničari su presreli i treći brod s devet muškaraca i jednom  ženom, i svi su  prebačeni u Dover.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova izjavio je kako je svih 36 migranata tvrdilo da su irački ili iranski državljani ali da njihova nacionalnost još nije potvrđena.

Svi su medicinski pregledani i proslijeđeni imigracijskim službenicima na razgovor.

Najmanje 493 osobe, uključujući više od 35-ero djece, prešle su Kanal malim brodovima od 3. novembra 2018. godine, navodi BBC.

Britanski zvaničnici konstantno upozoravaju migrante na opasnosti u pokušaju prelaska La Mancha manjim brodovima kako bi ih odvratili od takvih rizičnih putovanja.

Prelazak La Mancha u manjim plovilima, kao ššto su gumeni čamci, a koje najviše koriste migranti, opasan je zbog gustog pomorskog saobraćaja, jakih struja i niske temperature vode, navodi AP.

La Manche (Engleski kanal)  je dio Atlantskog okeana koji odvaja otok Veliku Britaniju od sjeverne Francuske te spaja Atlantski okean i Sjeverno more. Dug je oko 563 km, a širok oko 240 km. Doverski prolaz je najuži dio kanala, koji je širok samo 34 km i nalazi se na najistočnijem dijelu prolaza.

                  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom