Kultura     | 23.04.2019. 10:20 |

Izašao novi broj časopisa za kulturno i povijesno naslijeđe 'Hercegovina'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. travnja (FENA) - Iz tiska je izašao novi broj časopisa za kulturno i povijesno naslijeđe "Hercegovina" u kojem se objavljuju radovi iz humanističkih znanosti u kojima autori obrađuju teme vezane za Hercegovinu, njezinu povijest, kulturu i tradiciju, ali i one koji se na bilo koji način odnose ili imaju utjecaja na ovo područje.

 Časopis, čija će promocija biti održana 24. travnja u Odjelu za književnost Muzeja Hercegovine (spomen kuća Svetozara Ćorovića na Luci), promovirat će Zlatko Zvonić, viši kustos Muzeja, doc.dr. Almir Marić, doc.dr. Edim Šator, te mr.sc. Jasmin Branković.  

Kako se navodi u najavi, svjesni vrijednosti i važnosti ovog časopisa Muzej Hercegovine, Arhiv Hercegovine i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru obnovili su rad časopisa i planirano je da se on nastavi objavljivati i u budućnosti.

Časopis za kulturno i povijesno naslijeđe "Hercegovina" prvi put je objavljen 1981. godine. Izdavači časopisa su bili Muzej Hercegovine, Arhiv Hercegovine i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Mostar.

 U Hercegovini su objavljivani tekstovi koji su vezani za društvene i humanističke znanosti i područje Hercegovine.

 Istovremeno, organizatori su uputili poziv na saradnju svim zainteresiranim znanstvenicima koji se bave istraživanjem kulture, povijesti, kulturnog naslijeđa, jezika, književnosti šireg prostora Hercegovine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Tomas: Arheološka baština Hercegovine može biti generator razvoja privrede

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana