Svijet     | 23.04.2019. 11:15 |

Južna Koreja pozdravlja najavljenu Kimovu posjetu Rusiji

FENA Internet

SEUL, 23. aprila (FENA) - Južna Koreja pozdravlja moguću posjetu Rusiji sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una jer bi ona mogla pomoći u unapređenju napora na denuklearizaciji Sjevera, javila je u utorak južnokorejska novinska agencija Yonhap.

- Prema mojim saznanjima, predsjedavajući Kim Jong Un mogao bi posjetiti Rusiju, i vjerujem da to bila dobra stvar za Južnu Koreju jer je to dio procesa denuklearizacije (Korejskog poluotoka) i moglo bi donijeti dobar rezultat - izjavio je zvaničnik novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnik je trenutno u posjeti prijestonici Kazahstana skupa s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom, koji je doputovao u trodnevnu državnu posjetu toj zemlji.

Zvaničnik je također djelimično potvrdio ranije izvještaje da bi Moon mogao uputiti ličnu poruku Kimu od američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Ne mogu otkriti sadržaj (poruke), ali vjerujem da će on biti poznat nakon održavanja samita SAD-a i Južne Koereje, kao i međukorejskog samita - kazao je zvaničnik.

Moon i Trump sastali su se u Washingtonu u ovom mjesecu nakon drugog Trumpovog sastanka s Kimom u Hanoju krajem februara, koji je završen bez postizanja ikakvog sporazuma.

Kremlj je prošle sedmice objavio Kimov planirani susret s predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiji, navodeći da će se održati u drugoj polovini aprila. Pojavile su se spekulacije da bi se sastanak mogao održati u Vladivostoku na ruskom dalekom istoku.

Sjeverna Koreja testirala je taktičko navođeno oružje u prošloj sedmici, u prvoj poznatoj probi sjevernokorejskog naoružanja od propalog samita u Hanoju, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu