Svijet     | 23.04.2019. 16:42 |

Paradom nove generacije razarača obilježena 70. godišnjica kineske mornarice

FENA Internet

QINGDAO, 23. aprila (FENA) - Velika mornarička parada zaključena je u utorak popodne u vodama kod istočne kineske luke Qingdao nakon što je mornarički brod otplovio pored posljednjeg gostujućeg stranog plovila.

Parada je multinacionalno mornaričko dešavanje kojim se obilježava 70. godišnjica mornarice Kineske oslobodilačke vojske, koja je osnovana 23. aprila 1949.

Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kineski predsjednik i predsjedavajući Centralne vojne komisije Xi Jingping na razaraču Xining dao je naređenje za početak vojne parade na moru kod Qingdaoa u utorak popodne.

Kineska narodnooslobodilačka vojska od svog osnivanja ima aktivnu ulogu u pružanju sigurnosnih aranžmana za međunarodnu zajednicu, izjavio je u subotu visoki mornarički oficir.

Qiu Yanpeng, zamjenik zapovjednika mornarice, dao je tu izjavu na konferenciji za novinare posvećenoj multinacionalnim mornaričkim dešavanjima proslave 70. godišnjice osnivanja mornarice.

Brodovi kineske mornarice učinili su više od 100 posjeta u 94 zemlje i 38 luka, i održali su više od 60 zajedničkih vojnih vježbi sa stranim mornaricama, saopćio je  Qiu.

Od 2008.godine mornarica je poslala 32 eskortne flote, 103 broda, 69 helikoptera i više od 7.000 oficira i vojnika da prate više od 6.600 brodova, od kojih su više od polovine strani trgovački brodovi, dodao je on.

Od 2010. godine je mornarički bolnički brod Mirovni luk obišao 43 zemlje i regije i pružio je besplatne medicinske usluge za više od 230.000 ljudi, prenosi Xinhua.

Kina je danas pokazala svoju novu generaciju razarača vođenih raketama, dok je predsjednik Xi posmatrao veliku pomorsku paradu kineskih i stranih brodova u vodama u istočnoj luci Qingdao, prenosi Reuters.

"Pozdravljam vas, drugovi", obratio se Xi vojnicima koji su stajali na palubi, dok su prolazili brodovi, a sve je to prikazala kineska državna televizija.

"Pozdravljamo vas, predsjedniče", odgovorili su oni. "Služimo narodu", dodali su.

Prvi domaći kineski nosač, koji još nema ime i prolazi kroz morske probe, nije bio na paradi, dok je drugi nosač  bio tu, navedeno je u izvještaju.

"Liaoning", prvi kineski nosač, kupljen je od Ukrajine 1998. godine i prepravljen je u Kini.

Kineska državna televizija je, također, prikazala na paradi i  prvi razarač iz nove flote razarača teških 10.000 tona, iako je bilo teško odrediti detalje tog i drugih brodova sa snimka, zbog guste magle i kiše, navodi Reuters.

Kina je saopćila da će prikazati i nove nuklearne podmornice, a državna televizija je pokazala i podmornice koje su učestvovale u paradi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta