Magazin     | 24.04.2019. 08:08 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. travnja (FENA) -

- 1792. Francuski kapetan Claude Joseph Rouget de Lisle skladao je "La Marseillaise", koja je kasnije postala himna Francuske.

- 1898. Španjolska objavila rat SAD-u kao odgovor na ultimatum američke administracije da se španjolska vlast povuče s Kube.

- 1934. Rođena Shirley MacLaine, američka glumica koja se proslavila filmovima "Apartman" i "Vrijeme nježnosti", za koji je dobila Oscar.

- 1970. Kina lansirala prvi vještački satelit.

- 1975. Troje ljudi je poginulo u napadu njemačke terorističke grupe Baader-Meinhof na Veleposlanstvo Njemačke u Stockholmu.

- 1986. Umrla Wallis Simpson, koja je udajom za britanskog kralja Edwarda VIII. postala vojvotkinja od Windsora. Ne želeći da se odrekne braka s Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porijekla, kralj je bio prinuđen da 1936. abdicira.

- 1991. Vlada Južne Afrike priopćila je da je postigla dogovor s Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mandele da do 30. travnja 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

- 2002. Na sjednici u Strasbourgu BiH postala član Vijeća Europe.

- 2003. Južnoafrički sud osudio je Winnie Madikizela-Mandela, bivšu suprugu nekadašnjeg predsjednika Nelsona Mandele, na šest godina zatvora zbog prevare i krađe. Nakon žalbe kazna joj je smanjena na tri i po godine.

- 2004. Kiparski Grci dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje s kiparskim Turcima i time spriječili da cijeli Kipar uđe u Europsku uniju.

- 2004. Papa Ivan Pavao Drugi postavio opaticu na odgovornu poziciju u Rimokatoličkoj crkvi, treće mjesto u kongregaciji koja rukovodi vjerskim redovima. To je najviše mjesto koje je jedna opatica ikada zauzela u administraciji Rimokatoličke crkve.

- 2013. U urušavanju nelegalno izgrađene osmokatnice u predgrađu Dhake, glavnog grada Bangladeša, u kojoj je radilo oko 3.000 uposlenika u nekoliko radionica tekstila, poginulo je 1.126 radnika.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana