Svijet     | 24.04.2019. 12:10 |

UN - Provladine snage u Afganistanu ubile više civila nego talibani

FENA Internet

KABUL, 24. aprila (FENA) - Afganistanske i međunarodne snage ubile su više civila u ratu s talibanima i ostalim militantima u prva tri mjeseca ove godine, a prvi put broj pogibija izazvanih akcijama vladinih snaga i njihovih saveznika nadmašuje onaj koji su izazvali njihovi neprijatelji, navodi se u novom izvještaju UN-a objavljenom u srijedu.

Ipak, pobunjenici su odgovorni za većinu kombinirane brojke ubijenih i ranjenih civila, navodi se u izvještaju Misije pomoći UN-a u Afganistanu.

U izvještaju je saopćeno da je ukupno 1.773 civila ubijeno ili ranjeno u tri navedena mjeseca, što predstavlja značajan pad u odnosu na isti period prošle godine kada je 2.305 civila ubijeno ili ranjeno u sukobu. U prošloj su godini pobunjenički napadi bombaša samoubica bili vodeći faktor u visokoj brojci žrtava.

Izvještaj navodi da je između 1. januara i 31. marta ubijen 581 civil i 1.192 su ranjena.

Iako pobunjenici izazivaju značajan broj ranjavanja, provladine snage i NATO vojnici ubili su većinu civila. Oni su odgovorni za za 305 civilnih pogibija, od kojih je polovina stradala u zračnim udarima. Ostale pogibije registrovane su od unakrsne vatre i tokom potraga za militantima, navodi se u izvještaju.

Istovremeno je u pobunjeničkim napadima ranjeno 376 civila, dok su vladine i međunarodne snage ranile 303 civila, tvrde UN.

Svjetska organizacija prvi put je počela sakupljati statističke podatke o žrtvama u 2009.

Većina civilnih pogibija registrovana je u zračnim napadima, koje najčešće izvode međunarodne snage. Iako izvještaj ne pominje nijednu konkretnu članicu NATO-a, američke snage izvode zračne udare na poziv da pomognu afganistanskim snagama, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U izraelskim napadima u Gazi 32.333 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali porastao na četiri

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo