Bosna i Hercegovina     | 24.04.2019. 15:48 |

Konferencija - Generalni inspektorat Ministarstva i vojske opravdao postojanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Konferencija Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i inspektora u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH, 13. po redu, održana je 23. i 24. aprila u Sarajevu u Domu Oružanih snaga, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Prisustvovali su najviši predstavnici i dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, međunarodnih snaga i organizacija u BiH.

U uvodnom obraćanju, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je navela da Generalni inspektorat doprinosi jačanju odbrambenog sistema te izrazila zadovoljstvo rezultatima i očekivanje da će biti daljnji napredak u ovoj oblasti.

Pendeš je naglasila značaj saradnje s institucijama i agencijama BiH, kao i s NATO-om, EUFOR-om i OSCE-om, u cilju jačanja napora u izgradnji integriteta, prevenciji i borbi protiv korupcije. Pozvala je učesnike na kontinuitet saradnje s Generalnim inspektoratom Ministarstva odbrane i inspektorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u skladu s njihovim funkcionalnim nadležnostima.

Načelnik ZŠ Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović, također je pohvalio rezultate rada Generalnog inspektorata i rekao da očekuje daljnje unapređenje u cilju neutralisanja svakog vida nepoštivanja zakona i propisa.

Generalni inspektor, brigadni general Mirsad Ahmić, upoznao je učesnike konferencije s rezultatima rada inspektorata u 2018. godini i izazovima u ovoj oblasti.

Evidentan je manji broj anonimnih prijava i prijava putem etičke linije. Od 289 pijava, 146 ih je neosnovano te je povećan interes pripadnika Oružanih snaga BiH za direktan kontakt sa inspektorima. Također, u cilju efikasnijeg i efektivnijeg korištenja mehanizama Generalnog inspektorata, prezentovana je onlajn aplikacija „Moj inspektor“ koja će korisnicima olakšati kontakt sa Generalnim inspektoratom i upoznavanje sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Samostalni izvršilac za pitanje odbrane i civilne komande nad Oružanim snagama BiH Predsjedništva BiH Ranko Ninković je kazao da je Generalni inspektorat opravdao postojanje.

I parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je ocijenio dosadašnji rad inspektorata veoma uspješnim, naglašavajući značaj unapređenja međusobne saradnje.

Komandanti NATO štaba i EUFOR-a su istakli značaj postojanja Generalnog inspektorata u odbrambenom sistemu i obećali daljnju podršku.

Doneseni zaključci konferencije su u smjeru smanjenja nepravilnosti, prvenstveno u oblasti upravljanja personalom, javnim nabavkama, u oblasti rodne ravnopravnosti, poštivanje zakona i podzakonskih akata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Bihaću 15. aprila obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog puka OSBiH

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike KSB-a plaća premiju za 25.000 umirovljenika

Habermayer: Više nego ikada fokusirani smo na to da osiguramo sigurno i stabilno okruženje u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu